WUBBO OCKELS OPNIEUW DE RUIMTE IN


 • Baansimulatie van (9496) Ockels

  ASTRONET, 6 juli 2000

  Wubbo Ockels opnieuw de ruimte in

  Wubbo Ockels, Nederlands eerste astronaut, cirkelt opnieuw in de ruimte. Dit keer niet in ruimtepak en aan boord van een raket, maar als een reusachtig rotsblok in een baan om de zon. De astronaut, die in 1985 aan boord van de later verongelukte space shuttle Challenger een week lang om de aarde draaide, kreeg door de Internationale Astronomische Unie een planeto´de naar zich vernoemd.

  Het kleine planeetje, dat voluit (9496) Ockels heet en een doorsnede heeft van zo'n 7 km, draait tussen de planeten Mars en Jupiter om de zon. Het planeetje werd ontdekt door het Leidse astronomenechtpaar C.J. van Houten en I. van Houten-Groeneveld op foto's die werden gemaakt door de in Amerika werkende Nederlandse astronoom Tom Gehrels. Het Leidse astronomenechtpaar ontdekte kort geleden zijn duizendste planeto´de. De naam Ockels werd voorgesteld door Wim Froger.

  In een eerste reactie aan ASTRONET laat Ockels weten het een hele eer te vinden om een tweede keer in de ruimte te vliegen en nu voorgoed. Ockels, die momenteel aan het hoofd staat van het office for Educational Projects Outreach Activities bij de Europese ruimtevaartorganisatie ESA en deeltijd hoogleraar bemande ruimtevluchten is aan de Technische Universiteit Delft, houdt zich de laatste jaren bezig met het ontwikkelen van allerlei nieuwe ideeŰn op het gebied van lucht- en ruimtevaart. "Daarbij richt ik mij vooral op de jeugd," vertelt Ockels. "Die moet ervan doordrongen raken dat wiskunde en natuurkunde geen saaie vakken zijn, maar gereedschappen waarmee je fantastische dingen kunt doen. Dat probeer ik ze te laten zien aan de hand van spannende zaken zoals vliegers, het breken van hoogterecords, de bouw van toekomstige maankolonies en het winnen van energie uit de lucht."

  Op 15 juni dit jaar werd Ockels de Gouden Generaal Snijders Medaille toegekend voor het feit dat hij de eerste en tot nu toe enige Nederlander is die een bemande ruimtevlucht heeft gemaakt en zijn inzet voor het wekken van belangstelling voor de ruimtevaart onder jongeren. De Gouden Generaal Snijders Medaille is de hoogste lucht- en ruimtevaartonderscheiding die Nederland kent.

  Ockels, die een aantal jaar geleden het populair wetenschappelijk programma KIJK-TV presenteerde, staat ook bekend als uitvinder. Als wetenschapsastronaut van de ESA ontwierp hij een slaapzak voor in de ruimte. Die probeerde hij tijdens zijn ruimtevlucht persoonlijk uit. Samen met zijn broer Jan Hendrik Ockels bedacht hij ook een nieuw type turbine voor de winning van windenergie op grote hoogte. Deze zogenaamde 'laddermolen' zou als een vlieger vanaf de grond kunnen worden opgelaten.

  Hoewel er tegenwoordig zo'n vijftienduizend planeto´den een naam dragen, gebeurt het niet vaak dat Nederlanders een dergelijk hemellichaam naar zich vernoemd krijgen. Eerder in 2000 viel die eer te beurt aan wetenschapsjournalist Carl Koppeschaar en Nobelprijswinnaars Martin Veltman en Gerard 't Hooft. Op dit moment (juli 2000) zijn zo'n 120 van de ruim 15.000 van een naam voorziene planeto´den vernoemd naar Nederlanders, Nederlandse steden, sterrenwachten (Dwingeloo, Westerbork), romanfiguren en andere Nederlandse zaken. Zie voor een uitgebreide lijst: 'Nederlandse' Planeto´den.

  Carl Koppeschaar


  (9496) Ockels = 4260 T-1    W. J. Ockels, Dutch Astronaut
  
     Discovered 1971 Mar. 26 by C.J. van Houten and I. van
  Houten-Groeneveld on Palomar Schmidt plates taken by T. Gehrels.
  
     Wubbo J. Ockels (b.1946) became the first dutch astronaut in space
  during the Spacelab D-1 mission. After his flight aboard the Space Shuttle
  Challenger in 1985 he continued working for the European Space Agency 
  and became professor of aerospace at the Technical University Delft. 
  The name was suggested by W. A. Froger.
  


  Back to ASTRONET's home page
  Terug naar ASTRONET's home page