Graven van Egmont en Hoorne aan de hemel geplaatstStandbeeld van de graven van Egmont en Hoorne op de Zavel in Brussel.
Foto: Donderwolk/nl.wikipedia, licensed under the GFDL by the author.


Astronet

Haarlem, 3 december 2009

Vaarwel, graaf zonder hoofd!

Naast Godfried Bomans werden vandaag ook de graven van Egmont en Hoorne als planeto´den aan de hemel vereeuwigd. Hun vernoeming vond plaats door de Belgische astronoom Eric Elst, op voordracht van Carl Koppeschaar.

De graven van Egmont en Hoorne behoorden tot de top van de aristocratie in de Spaanse Nederlanden. Samen met Willem van Oranje verzetten zij zich tegen de Spaanse inquisitie. Na de Beeldenstorm (1566) stuurde koning Filips II de hertog van Alva naar de Nederlanden om orde op zaken te stellen. Willem van Oranje ontvluchtte hierop Brussel. Egmont en Hoorne besloten niet te vluchten. Toen Willem van Oranje voor Alva vluchtte, nam Egmont volgens de overlevering afscheid met de woorden: "Vaarwel, prins zonder land." Oranje antwoordde: "Vaarwel, graaf zonder hoofd!"Origineel, gietijzeren standbeeld van Lamoraal van Egmont uit 1872, gegoten in Parijs en opgesteld voor het kasteel van Egmont in Zottegem.
Foto: Paul Hermans/nl.wikipedia, licensed under the GFDL by the author

Vrijwel direct na zijn aankomst liet Alva de graaf van Egmont, zijn secretaris Jan van Casembroot en de graaf van Hoorne onder een vals voorwendsel - Alva had een overleg aangekondigd om bij een maaltijd over de situatie te praten - arresteren (9 september 1567). Egmont en Hoorne werden opgesloten in het Spanjaardenkasteel te Gent. Op 5 juni 1568 werden de edelmannen op de Grote Markt van Brussel onthoofd. Hun dood leidde tot grote protesten in de Nederlanden en heeft bijgedragen aan het openlijke verzet tegen de Spanjaarden.

Planeto´de (13097) Lamoraal beweegt zich op een afstand van 345 miljoen tot 355 miljoen kilometer van de zon in de ruimte tussen de planeten Mars en Jupiter. De diameter van planeto´de Lamoraal bedraagt naar schatting 4 kilometer. Lamoraal draait in 3,57 jaar om de zon.

Planeto´de (13112) Montmorency beweegt zich op een afstand van 418 miljoen tot 437 miljoen kilometer van de zon. De diameter van planeto´de Montmorency bedraagt naar schatting 7 kilometer. Montmorency draait in 4,83 jaar om de zon.

Citaties:

(13097) Lamoraal = 1993 BU7

discovered 1993 Jan. 23 by E. W. Elst at the European Southern Observatory.

Lamoraal, Count of Egmont (1522-1568), was a Flemish nobleman. Together with William of Orange and the Count of Hoorne he protested against the Spanish Inquisition. His life, capture and execution were memorialized in Goethe's play Egmont, with music by Beethoven to accompany its first performance in 1810. The name was suggested by C. E. Koppeschaar.(13112) Montmorency = 1993 QV4

Discovered 1993 Aug. 18 by E. W. Elst at Caussols.

Philip de Montmorency, Count of Hoorne (1524-1568), was stadtholder of Guelders and an admiral of Flanders. Together with William of Orange and the Count of Egmont, he resisted the introduction of the Spanish Inquisition in the Netherlands. He and Egmont were condemned to death and beheaded in Brussels. The name was suggested by C. E. Koppeschaar.


MEER INFORMATIE

Algemeen over planeto´den:
Eerder nieuws over naamgeving van planeto´den op Astronet:

Tekst: Carl Koppeschaar / Wikipedia