NOVEMBER 12, 1997: THE MOON OCCULTED SATURN


Terry Platt took this sequence of 3 images with his 318 mm F20
Schiefspiegler reflector and MX5-C colour camera from his observatory
in Binfield, England. Each exposure was 1 second at intervals of 15 seconds.



Antonio José Cidadao had clear skies
for the disappearance of Saturn behind the Moon.


THE MOON OCCULTED SATURN

On November 12 at 01 GMT the waxing gibbous Moon was in conjunction with Saturn. Saturn disappeared behind the Moon for observers in the southeastern part of the USA and northeastern part of South America, the middle of the Atlantic Ocean, Europe and the northern part of Africa. See the map, timetable and details on the International Occultation Timing Association (IOTA) Home Page. Information can also be found on Sky & Telescope: Lunar Occultation of Saturn (1997 Nov. 11). In The Netherlands the Euregio Publiekcentrum voor Sterrenkunde (EPS) covered the Saturn ocultation by WebCam. The Belgian Public Observatory MIRA also gave a WebCam account of the event.


WOENSDAGOCHTEND 12 NOVEMBER: MAAN BEDEKTE SATURNUS

Op 12 november 1997 om 02 u. Nederlandse tijd was de maan in conjunctie met Saturnus. In een deel van Noord- en Zuid-Amerika, de Atlantische Oceaan, Europa en het noorden van Afrika werd de planeet door de maan bedekt. Bij ons verdween de planeet rond 02.30 u. achter de donkere maanrand. Rond 03.24 u. kwam Saturnus weer vanachter de verlichte maanrand te voorschijn. Meer informatie over de Saturnusbedekking was te vinden op de International Occultation Timing Association (IOTA) Home Page en de Sky Online's Occultation Page. Het Euregio Publiekscentrum voor Sterrenkunde (EPS) gaf per WebCam een verslag van het hemelverschinsel op Internet. Zie hun informatie hieronder. Ook de Belgische Volkssterrenwacht MIRA gaf beelden door per WebCam.


De Maan bedekt: Saturnus

Het Euregio Publiekscentrum voor Sterrenkunde (EPS) uit Lattrop zal een sterbedekking en de bedekking van Saturnus door de Maan verslaan op haar website http://www.introweb.nl/eps, en wel respectievelijk op zondagavond 9 november rond 18:50 en woensdagmorgen 12 november 2:30.

Uniek in Twente zal zijn, dat dit rechtstreeks via een zgn. WebCam te volgen zal zijn, dus de toeschouwer hoeft dit keer niet naar Lattrop te komen, maar kan dit thuis volgen achter de PC per telefoon, ook via Het Net van de PTT (074-2495500). Behalve een Internetbrowser is er verder geen extra programma nodig, de beelden worden door ons steeds ververst.

Twente Digitaal heeft deze week onze 'site' op in de Top 3 van Radio Enschede's programma On-Line opgenomen. Informatie: http://www.twente.nl

Nadere uitleg:

- op zondag 9 november rond 18:50 de bedekking van een ster die we aanduiden als Lambda (Griekse letter L) Aquarii, in het sterrenbeeld Waterman

- op woensdagmorgen rond 2:30 de bedekking van Saturnus

Dit laatste is relatief zeldzaam, maar sterbedekkingen komen door het hele jaar wel voor. Het verschil tussen beide is, dat als men het zelf kan waarnemen met een niet al te kleine telescoop, een ster plotseling 'uitfloept' alsof een elektrische lampje wordt uitgeschakeld. Saturnus met zijn ringen verdwijnt geleidelijk achter de maan.

Dit komt, doordat het licht van een ster van heel ver weg komt, en ook door de grootste kijker niet tot een schijfje opgelost kan worden. De enige ster die een schijf laat zien is de zon. Het blijft dus een puntje, en hierdoor flonkeren sterren meestal, omdat het lichtpuntje door onze aardse lucht heen en weer bewogen wordt, zoals warme lucht boven een kachel dat ook doet met zonne- of kaarslicht.

Het licht van planeten in ons zonnestelsel is niet puntvormig, en ze kunnen dus door onze 40 cm telescoop (de grootste computer bestuurde telescoop in Nederland) prachtig bekeken worden, vooral Saturnus met zijn ringen. Planeten kunnen dus met het blote oog van sterren onderscheiden worden, doordat ze meestal niet flonkeren en de helderste 'sterren' aan de hemel zijn.

De Maan staat het dichtst bij van allemaal, en daarom is het niet verwonderlijk, dat zij in haar maan-delijkse gang rondom de aarde zo af en toe voor sterren en planeten kan langstrekken.

Sterbedekkingen zijn middels computerprogramma's van te voren te berekenen, maar ondanks dat kunnen er zich afwijkingen voordoen, en over heel de wereld zijn amateurs en professionele astronomen aktief met waarnemen van deze bedekkingen, en soms ook net-niet bedekkingen.

Het verschilt namelijk van de plaats op aarde waar men zich bevindt, waar langs de maanrand en wanneer het plaatsvindt, en er zijn steeds plekken waar de ster of planeet net langs de maanrand 'scheert'. Deze waarnemingen dragen bij tot baan- en tijdkorrekties (er wordt soms een extra sekonde toegevoegd aan onze 'tijd', omdat de aarde langzamer gaat draaien).

Het is op 13 november zelfs ook zo, dat Jupiter 's morgens vroeg een ster bedekt, hierover is meer te vinden op het internet, maar dat is bij ons niet zichtbaar.

Mocht het weer tegenzitten met bewolking, wat in Nederland niet verwonderlijk is in november, dan zijn er beelden te zien van andere plaatsen ter wereld.

Vuurwerk?

Misschien nog vuurwerk? Op 17/18 novmber is de maximumnacht van de zwerm vallende sterren, de Leoniden, die dus uit het sterrenbeeld Leeuw lijken te komen.

Omdat de 'moeder' komeet Temple-Tuttle (naar de 2 ontdekkers genoemd), in 1998/1999 weer in de buurt van de zon komt, verwacht men dan een sterke vallende sterrenregen. In 1966 liep het aantal op tot 15.000 tot een miljoen (zeer lichtzwakke) per uur! Ook dit jaar kan er extra aktiviteit zijn, maar we waarschuwen: niets is zeker.

Voor meer informatie kunt U kontakt opnemen met ondergetekende, ook voor een eventueel interview over de website (overdag: 053-4894671, Twente Digitaal, thuis: 074-2913500), of het EPS (0541-229700)

We zijn elke middag open van 14:00-17:00, behalve maandag, en op dinsdag-, woensdag- en donderdagavond van 20:00-22:00, waarbij op woensdag de rondleidingen in het Duits gegeven worden.

N.B. Tijdens genoemde bedekkingen zijn we dus niet open voor publiek.

Venno Cladder

___________________________________________________________

Venno G.J.S. Cladder
Euregio Publiekscentrum voor Sterrenkunde, Lattrop
Mozartlaan 117
7557 DM Hengelo, the Netherlands
Tel. +31-74-2913500 
            2503581 ZuiderKruis BBS 
Homepage: http://www.introweb.nl/eps
___________________________________________________________


Back to ASTRONET's home page
Terug naar ASTRONET's home page