Planetoïde (7973) Koppeschaar



Illustratie: Nico van Dam


  • Solar System Dynamics: (7973) Koppeschaar (1344 T-2)

  • AstDys: (7973) Koppeschaar

  • Aim point (7973) Koppeschaar

  • Koppeschaar (planetoïde)

  • Minor Planet Names: Alphabetical List

  • Rock & Roll Minor Planets

  • IAU Division III: Names of Minor Planets

  • Conversion of Absolute Magnitude to Diameter

  • Absolute Magnitude

  • Conversion of Absolute Magnitude to Diameter for Minor Planets

  • Conversion of Absolute Magnitude to Diameter

  • IAU Minor Planet Center

  • Wikipedia: Minor planet

  • Wikipedia: Planetoïde

  • Asteroid

  • Nine planets: Asteroids

  • List of minor planets named after people
  • Wikipedia: Naamgeving van planetoïden

  • Lijst van planetoïden met Nederlandse namen
  • 'Nederlandse' Planetoïden

  • Lijst van Belgische planetoïden

  • Wubbo Ockels

  • Grondwet voor planetoïde 9491 Thooft

  • Planetoïde voor Hella Haasse

  • Nederlandse planetoïdenregen

  • Planetoïde (12150) De Ruyter





  • Baansimulatie van 7973 Koppeschaar
    (Courtesy: Alan B. Chamberlin and Ron Baalke)


    FOTO VAN THUIS!

    14 oktober 2007

    Henk Munsterman uit Meppel verraste me vandaag met een foto van mijn thuiswereld! Henk maakt deze animated gif op 13 oktober met een Celestron C14 F/7 telescoop en een ST-9E ccd camera. Elk van de twee opnamen waaruit de animated gif is samengesteld, is 600 seconden lang belicht.

    Te zien zijn de bewegingen van (7973) Koppeschaar en (431) Nephele. Mijn thuiswereld was van magnitude +18,6 en (431) Nephele van magnitude +12,6. (431) Nephele is veel helderder omdat deze planetoïde een diameter heeft van maar liefst 95 km en daardoor meer zonlicht weerkaatst. (7973) Koppeschaar heeft een geschatte middellijn van 'slechts' 7 km.

    Zeer veel dank, Henk!


    29 oktober 2007

    Naar aanleiding van de Nederlandse planetoïdenregen heb ik vandaag weer eens wat gerekend aan de vermoedelijke diameter van mijn planeetje. In 2000 ging ik uit van de relatie

    log R = 0,5 x (5,94 - 0,4 H - log P)
    In de deze formule, die vermeld stond in C.W. Allen: Astrophysical Quantities (third edition), is R de straal uitgedrukt in kilometer, H de absolute magnitude op eenheidsafstand en P de geometrische albedo (het lichtweerkaatstend vermogen van een hemellichaam).

    Bij H = 14,4 en P = 0,15 volgt R = 3,16 km en bijgevolg D = 6,3 km.

    Maar er valt nog iets meer te zeggen. Uit de karakteristieken van de halve lange as a = 2,8691 AE, de omlooptijd P = 4,86 jr en de zogenoemde Tisserand-invariantie TJup = 3,292 jr volgt dat het om een Main Belt IIIa planetoïde gaat. Main Belt IIIa planetoïden kaatsen doorgaans weinig licht terug: albedo 0,03 - 0,12.

    Een typische Main Belt IIIa planetoïde is Psyche, met een albedo geschat op 0,12.

    De Asteroids Dynamic site geeft voor (7973) Koppeschaar een absolute magnitude H = 13,885. Verder is ook de relatie tussen absolute helderheid, albedo en de geschatte diameter van planetoïden de laatste jaren verfijnd. Voor het schatten van de diameter D wordt thans gebruikt:

    D = 1329 km × 10-H/5 P-1/2
    Dat komt ook neer op:

    log D = 0,5 x (6,259 - 0,4 H - log P)
    Bij H = 13,885 en P = 0,10 kom je dan op een diameter D = 7,0 km. Gaan we nog steeds uit van een bolvorm, dan wordt het grondoppervlak 4 pi r2 = 153,9 vierkante km. Vergeleken met de eerder in 2000 berekende 113 vierkante km is dat een behoorlijke vermogensaanwas! Ik zie de tollenaars van de Interplanetaire Onroerend Zaak-belasting (IOZ) zich al in hun handen wrijven...

    Natuurlijk zijn die albedo-schattingen nog in hoge mate speculatief. Zou mijn planetoïde zeer donker zijn met een albedo P = 0,03, dan kom je uit op een diameter van 12,8 km en een grondoppervlak van maar liefst 515 vierkante km! (7973) Koppeschaar zou zich qua grootte dan ook kunnen meten met de dinosaur killer, die 65 miljoen jaar geleden een einde maakte aan het tijdperk van de dinosauriërs.

    Het mooist zou natuurlijk zijn om een ruimtekruiser te charteren voor een picnic in de planetoïdengordel. Dan zou de diameter eens goed kunnen worden opgemeten. Nu is Dawn inmiddels op weg naar (4) Vesta en (1) Ceres om meer over deze kleine planeten te weten te komen. Hopelijk ontstaat er ook eens een missie die zal voeren langs de 'Nederlandse' planetoïden.


    24 maart 2000

    Vanaf vandaag kan ik - trots als een pauw - op ieder tijdstip van de dag mijn eigen planeetje bekijken. Ron Baalke van het Jet Propulsion Laboratory tipte mij dat op het web voortaan een baansimulatie in javascript is te vinden waarmee de baan van kometen en planetoïden wordt gevisualiseerd.

    Dit is wat Ron Baalke schreef:


    Fri, 24 Mar 2000

    Subject: New Orbit Visualization Tool Online

    A new Orbits section has been added to JPL's Near-Earth Object home page. The highlight is a cool visualization tool. It is an interactive 3D orbit viewer written in Java, and you can view the orbit of any asteroid or comet. You can rotate the orbits around and zoom in, move around the solar system and "play" the orbits backwards and forwards like a movie. It resides right here:

    http://neo.jpl.nasa.gov/orbits

    You'll have to select an object of interest first, by either entering the asteroid/comet's name (wildcards are allowed), or making a selection from the table of Potentially Hazardous Asteroids provided.

    Ron Baalke


    22 februari 2000

    Vandaag voor het eerst mijn eigen planeetje opgezocht. Via SkyMorph van het Gordon Space Flight Center van de NASA, zeer vriendelijk getipt door de ontwerper van de website Thomas McGlynn.

    Het leverde het volgende plaatje op van (7973) Koppeschaar:

    De DSS-opname stamt al van 4 februari 1951. (7973) Koppeschaar is het streepje temidden van de sterren. Het karakteristieke streepje is een gevolg van bewegingsonscherpte. Tijdens de opname suizde het planeetje met een snelheid van circa 60.000 km/uur door ons zonnestelsel.


    Dit is wat Tom McGlynn schreef:

    Dear Carl,

    You might want to try the SkyMorph web site to look for your asteroid in the NEAT archive and in the DSS and DSS2 plate surveys.

    Look at:
    http://skys.gsfc.nasa.gov/skymorph/skymorph.html
    and more particularly the moving target form:
    http://skys.gsfc.nasa.gov/skymorph/mobs.html

    Just enter the name (or number) of your asteroid in the moving target selection form and you'll get back a list of NEAT images, and DSS and DSS2 plates on which the asteroid might be found.

    On this returned list, you can check all of the images, and I'd also check the triplets and SkyView comparison boxes.

    When I tried this your asteroid was in the field of three NEAT triplets (sets of three images taken about 20 minutes apart) and showed up as a little traffic light of red-green-blue in the first. When you check the triplets box the SkyMorph page adds together the three elements of the triplet so that static objects sum to white but moving objects have this characteristic appearance.

    I didn't see much indication of the asteroid in the later triplets.

    There is a very clear detection on the DSS plate xe490 which has an epoch of 1951 -- it might be usable in improving the orbit if it's not already used in the solution. There are fainter trails in the DSS2 images, but the asteroid is predicted to be more than a magnitude fainter at those epochs.

    The SkyMorph site is very slow. Expect to wait 10 minutes before you get a response (it takes a long time to compute the ephemerides) But I hope it is useful to you.

    Congratulations,

    Tom McGlynn
    NASA/GSFC/USRA


    3 februari 2000

    Vandaag genoot ik het voorrecht kennis te mogen maken met de ontdekster van mijn planeetje, mevrouw Ingrid van Houten-Groeneveld. Mevrouw van Houten had in haar archief op de Leidse sterrenwacht de oorspronkelijke glasplaten gezocht waarop 1344 T-2, later als 7973 genummerde en nu Koppeschaar geheten planetoïde was ontdekt.

    Wie een prachtige foto van een met kraters bezaaide rotsblok zou hebben verwacht, kwam bedrogen uit. Maar ik heb vroeger zelf met zulke platen gewerkt om Be-sterren op te sporen en wist dus wat te verwachten. Toch was het een emotioneel moment om op plaat nummer 1, helemaal in de hoek rechtsonder, twee zwarte inktstreepjes te zien met daarbij in blauw de cijfers 344.

    Tussen de twee streepjes stond een nauwelijks zichtbaar sterretje. Een tikje rechts daarvan stond een nog veel zwakker streepje. Dat minuscule streepje was mijn planetoïde, met een vaartje van zo'n 60.000 km per uur rondtuimelend door ons zonnestelsel. Door de lange belichtingstijds was bewegingsonscherpte ontstaan en zo vormde ik een spoortje ten opzichte van de sterrenachtergrond.

    Na het bekijken van de glasplaten hebben mevrouw Van Houten en ik nog even doorgepraat. Ze vertelde dat zij en haar man, dr. C. van Houten, meer dan zeshonderd nieuwe planetoïden hebben ontdekt. Ook liet ze een lijvig boekwerk zien, waarin alle genummerde planetoïden staan waarvan de baan bepaald is. Als ze waren vernoemd, waren daar ook de citaties bij vermeld. Bij de volgende herdruk komt mijn naam daar ook in te staan.



    1 februari 2000

    Ik ben er nog van onder de indruk. Gisterochtend ontving ik per e-mail een mysterieus PS-je van de Amerikaanse sterrenkundige van Nederlandse afkomst Tom Gehrels. Hij schreef: "PS, it just came out that a poor asteroid is tootling around with the name Koppeschaar."

    Zou Tom een planetoïde naar mij hebben vernoemd? Je zou het niet durven hopen. Want hoewel er zo'n tienduizend kleine planeetjes met banen tussen Mars en Jupiter bekend zijn, is zo'n vernoeming een zeldzame eer. Van onze landgenoten kregen Rembrandt, Van Gogh, Vondel, Erasmus, Huygens, Vermeer, Simon Stevin, Multatuli, Anne Frank, Boerhaave en prins Bernhard een planetoïde naar zich vernoemd. Ook bekende Nederlandse sterrenkundigen als Ed van den Heuvel, Vincent Icke, Frank Israël, Jan Hendrik Oort, Jan van Paradijs en Kees de Jager draaien op die manier rondjes aan het zwerk. Een enkele keer viel de eer ook te beurt aan verdienstelijke amateursterrenkundigen. In 1997 berichtten we vanaf deze plaats over een planetoïde voor Henk Nieuwenhuis. Eerder kregen meteorenspecialist Ben Apeldoorn, Henk Feijth, Georg Comello, Wil Tirion en Bert van Sprang een kleine planeet naar zich vernoemd. Een paar bekende buitenlanders of antieken met een planetoïde: de vier Beatles, Marlene Dietrich, Audrey Hepburn, Alfred Hitchkock, George Gershwin, Conan Doyle, Jules Verne, Isaac Asimov, Arthur C. Clarke, Homerus, Spartacus, Sophocles, Kleopatra, Goethe, Goya, Beethoven, Kandinsky, Jacques Cousteau en Carl Barks (striptekenaar en bedenker van Duckstad).

    's Avonds kwam inderdaad de bevestiging. Het Minor Planet Center van de Internationale Astronomische Unie stuurde een e-mail met daarin de bevestiging dat het kleine planeetje (7973) 1344-T2 voortaan de naam "Koppeschaar" draagt.

    (7973) Koppeschaar heeft een omlooptijd van 4,86 jaar en bevindt zich op een gemiddelde afstand van 429 miljoen km van de zon. Volgens Tom Gehrels heeft het rotsblok een doorsnede van ongeveer 6 kilometer. Zijn oppervlak beslaat 113 vierkante kilometer. Klaarblijkelijk ben ik nu ook grootgrondbezitter!

    Carl Koppeschaar


    MPC 38197

    Jan. 24, 2000

    (7973) Koppeschaar = 1344 T-2

    Discovered 1973 Sept. 29 by C.J. van Houten and I. van Houten-Groeneveld on Palomar Schmidt plates taken by T. Gehrels.

    Carl Egon Koppeschaar is a science writer and reporter in the Netherlands. He is internationally known for popularizing astrophysics and space science, for debunking pseudoscience, and for taking action against light pollution. His Moon Handbook: a 21st-Century Travel Guide is a delight.


    Ons planetenstelsel. Wie vanaf de zon vertrekt kan de volgende planeten tegenkomen:
    Mercurius, Venus, Aarde, Mars, Koppeschaar, Jupiter, Saturnus, Uranus, Neptunus en Pluto.


    HOE ZIET (7973) KOPPESCHAAR ERUIT?

    Dat weten we nog niet. Misschien dat SpaceDev of de NASA er nog eens eens vlucht naartoe stuurt. Wel weten we hoe andere planetoïden of maantjes van planeten die in het verleden zijn ingevangen uit de planetoïdengordel eruit zien. Hieronder een animated gif van planetoíde 433 Eros en daaronder links naar sites met opnamen van planetoïden en als planeetmaantjes ingevangen planetoïden:

  • Astronomy Picture of the Day: Asteroid 253 Mathilde's Large Craters
  • Astronomy Picture of the Day: NEAR Mathilde
  • Astronomy Picture of the Day: Ida and Dactyl: Asteroid and Moon
  • Astronomy Picture of the Day: Phobos - Doomed Moon of Mars


    BAANELEMENTEN

    Planetoïde Koppeschaar ligt in de 'hoofdgordel' tussen de banen van Mars en Jupiter. De volgende gegevens zijn ervan bekend:

    Epoch 2454400,5 (27,0 oktober 2007):
    
    a = 2,8691581  AE (halve lange as) = 429,186 miljoen km
    q = 2,6196831 AU (perihelium afstand)
    e = 0,0870334 (excentriciteit)
    i = 2,32424° (inclinatie)
    W = 137,78879° (klimmende knoop)
    w = 317,45349° (argument van perihelium)
    M = 281,98518° (middelbare anomalie)
    T = 14,468455400 november 2008 (eerstvolgende perihelium passage)
    n = 0,20280206° (gemiddelde beweging in graden per dag)
    Q = 3,1188707 AE (aphelium afstand) = 466,467 miljoen km
    


    OVERIGE GEGEVENS

    Met behulp van de wet van Kepler rekenen we uit:

    P = 4,86 jaar (omlooptijd om de zon)
    

    Uit de absolute magnitude (op 1 AE afstand van de aarde en 1 AE van de zon onder oppositieomstandigheden) is een schatting van de diameter van 7973 Koppeschaar te maken:

    H = 14,4 (absolute magnitude)
    D = 6 km (diameter bij albedo 0.15)
    

    Voor toekomstige bezoekers van 7973 Koppeschaar nog wat ruimtevaarttechnische gegevens:

    v = 17,582 km/s (gemiddelde baansnelheid)
    t = 1,346 jaar  (gem. reistijd aarde-Koppeschaar in een Hohmannbaan)
    

    Bezoekers van 7973 Koppeschaar moeten rekening houden met een zeer geringe zwaartekracht. Bij sg = 3,5 g/cm^3 en bolvorm R = 3 km geldt namelijk:

    g    = 3 x 10^-9 m/s^2 (gem. versnelling van de zwaartekracht)
    v(o) = 4 x 10^-3 m/s   (ontsnappingssnelheid)
    

    Iemand met een gewicht van 100 kg voelt zich op 7973 Koppeschaar nog lichter dan een veertje. Er zal een zeer nauwkeurige weegschaal voor nodig zijn om het lokale gewicht van slechts 0,03 milligram te kunnen vaststellen. Balansen zijn op 7973 Koppeschaar bij decreet verboden omdat zij anders nog steeds dezelfde massa van 100 kg zouden aangeven. Kortom: een ideale planeet voor het vergeten van uw obesiteitsproblemen!


    Archimedes Institute

    Class D Claim

    Name of Claimant: Carl Egon Koppeschaar

    Corporate or Other Affiliation: science journalist

    Date: July 29, 2002

    Class of Property Claim: D

    Level of Control:
    Mineral Resource Claim and Complete Control

    Basis for Making Claim:
    Mineral resources, mining rights, exploration and scientific research, tourism, energy harvesting, photography rights, government.

    Precise Description of Claim:
    #7973 Koppeschaar, a main-belt asteroid about 6 kilometers across, its potential satellites and the territorial space of 100,000 kilometers around its core, including all matter and energy therein that is existing on or beneath the surface or that will be produced in or purchased from that location.

    Purpose of Claim and Development Schedule:
    The purpose of this claim is to establish full ownership and exploitation rights of the celestial body that was named after the applicant by the International Astronomical Union (MPC 38197 of Jan. 24, 2000). This claim is in response to individuals and companies who sell real estate on the Moon and other celestial bodies, claiming ownership for their own profit. The ownership of asteroid 7973 Koppeschaar will be restricted to the applicant and will be heritable to his legal decendants.

    ----

    Class D Certificate

    As of July 29, 2002, Carl Egon Kopeschaar, has made a class D claim in the form of mineral resource claim and complete control for property having boundaries described as follows:

    #7973 Koppeschaar, a main-belt asteroid about 6 kilometers across, its potential satellites and the territorial space of 100,000 kilometers around its core, including all matter and energy therein that is existing on or beneath the surface or that will be produced in or purchased from that location.

    Lawrence D. Roberts
    Director
    The Archimedes Institute


    Terug naar ASTRONET's home page