De Amerikaanse Marsrobot Curiosity rijdt al een hele tijd door een landschap vol brokken gesteente die ontstaan moeten zijn op de bodem van een meer met stilstaand water.
Je krijgt dan een soort slibbodem, opgebouwd uit heel dunne laages van fijn materiaal.
De Amerikanen noemen dat mudstone, wij zouden het schist noemen. In het kurkdroge klimaat van Mars met zijn ijle dampkring en geringe zwaartekracht worden verweerde
laagjes niet meteen afgebroken door erosie. Op 18 mei fotografeerde de Curiosity zo'n brok gesteente. Ik heb uit een aantal opnamen dit mozaiek gemaakt.
Sommige laagjes zijn mesdun. De foto's die ik voor dit soort opnamen gebruik zijn ruwe beelden die NASA hier
vrijwel dagelijks post. Foto's NASA.
De Zwarte Zee was vandaag niet zwart maar blauw. Dat komt door uitbundige bloei van algen die explosief groeien aan het eind van de lente als het water begint op te warmen.
De foto werd om 12.55 uur onze tijd vandaag gemaakt door de satelliet Aqua. De foto is een detail uit het origineel dat hier staat. Foto NASA.
Ringen om planeten zijn geen ongewoon verschijnsel, maar alleen die van Saturnus zijn heel opvallend. Jupiter, Uranus en Neptunus hebben ook ringen maar die zijn zo ijl dat ze pas in de jaren '80 met passerende ruimtesondes zijn ontdekt. De ruimtesonde Juno die om Jupiter draait maakte onlangs deze foto. We kijken naar de ring van Jupiter uit gezien, met het sterrenbeeld Orion op de achtergrond. Foto NASA/JPL/SwRI.
Drie dagen geleden liet ik hier een foto van Jupiter gezien, op 19 mei gemaakt met de ruimtesonde Juno. Die raast elke 53 over de polen van Jupiter, vertelde ik daarbij. Eergisteren hield NASA een persconferentie over eerste resultaten van de Juno. Daarbij liet men ook deze serie foto's zien: één zo'n passage over Jupiter.
De hi-res van 12 MB staat hier en die moet je bekijken. Op verscheidene foto's zie je witte puntjes. Dat zijn wolken van zo'n 50 km in diameter en 50 km hoog. Je kunt hun schaduwen ook zien. Van afstand lijkt Jupiter een mooie gladde planeet, al bestaat hij ook bijna helemaal uit gas. Van dichtbij wordt dat beeld wat anders. Foto NASA/SWRI/MSSS/Gerald Eichstadt/Sean Doran
Prachtige golven in de wolken, hier voor de kust van Namibië, op 20 mei gefotografeerd vanuit het ruimtestation ISS. Dit soort golven wordt in het vakjargon gravity waves genoemd. In het Nederlands is dat verwarrend
want je kunt dat vertalen als zwaartekrachtsgolven, maar dat woord gebruiken we voor rimpelingen van het heelal. Die zijn een consequentie van de relativiteitstheorie van Einstein en
daar hebben die golfwolken niets mee te maken. Je kunt het beste denken aan klotsend water, maar dan van de lucht wanneer verschillende luchtsoorten elkaar treffen.
De foto is een mozaiekje van twee opnamen: Hi-res 1 en Hi-res 2. Foto's NASA.
Voor de Nieuw Zeeland-liefhebbers hier: deze foto van het Zuidereiland (we kijken naar het noorden) maakte de Franse ESA-astronaut Thomas Pesquet op 8 april van dit jaar.
Hi-res hier. Foto ESA/NASA.
Sinds vorig najaar draait de Amerikaanse ruimtesonde Juno in een zeer langgerekte baan om de planeet Jupiter. Elke 53 dagen raast hij over de polen van de planeet en
maakt dan met een heel simpele camera aan boord snel wat opnamen. Die beelden worden in ruwe vorm hier gezet. NASA heeft amateurs uitgenodigd die beelden samen te voegen en te bewerken en dat levert juweeltjes op zoals de opname hier. De foto laat een deel van het zuidelijk halfrond van Jupiter zien. Hij is bewerkt door Gerald Eichstädt en Justin Cowart. Hun hi-res staat hier.
Foto NASA/JPL/MSSS/SwRI/Gerald Eichstädt/Justin Cowart.
Twee rivierdalen in de bergachtige woestijn van het zuiden van Peru, net ten oosten van Cerro de Arena. Noord is links. Kijk vooral op de hi-res om te zien hoe indrukwekkend de dalen zijn. Foto NASA.
Prachtig geaderd gesteente op Mars, gefotografeerd door de Marsrobot Curiosity.
Origineel hier. Foto NASA.
12 maart 2027
10 maart 2027
9 maart 2027
3 maart 2027
Gewoon omdat het een mooi plaatje is. Cirruswolken boven het noordwesten van Niger (beneden) en het zuidoosten van Algerije (boven). Foto gemaakt op 2 januari vanuit het ruimtestation ISS.
Hi-res hier. Foto NASA.
In mijn boek "Blik van boven" schrijf ik waarom het bekijken van foto's gemaakt door astronauten zoveel leuker is dan speuren op Google Maps, al gebruik ik die wel vaak om foto's te identificeren. Hierbij een voorbeeld. We zien een besneeuwd landschap met boomsingels, ten noorden van het dorp Matyshevo in het zuiden van Europees Rusland (oostelijk van de stad Voronez, richting Wolga). Op Google Maps zie je deze singels ook, maar ze vallen pas op bij fors inzoomen. Door de sneeuw zijn ze hier veel beter te zien. Google Maps bestaat uit standaardopnamen, zonder sneeuw en wolken. In het gebied bij Wolgograd en ten noorden ervan blijken tal van deze drievoudige boomsingels te liggen. Waarom juist hier? Dat ga ik nu uitzoeken. Noord is linkss op de foto. Opname gemaakt vanuit het ruimtestation ISS op 16 februari. Hi-res
hier. Foto NASA.
Een prachtige foto van Roermond en omgeving, op 16 februari gemaakt vanuit het ruimtestation ISS. Hi-res
hier. Foto NASA.
Astronauten in het ruimtestation ISS hebben op 16 februari zomaar foto's gemaakt van mijn geboortestreek!
Het panorama reikt van de ENCI rechtsonder tot Sittard (met het stadion van Fortuna) midden boven. De afzonderlijke hi-ressen staan
hier en
hier en
hier. Foto's NASA.
Voor de liefhebbers van Denemarken deze fraaie foto, op 15 februari gemaakt vanuit het ruimtestation ISS. Eén minuut na de foto van Nederland en omgeving die ik net liet zien. Het noorden van Nederland helemaal linksonder.
Hi-res hier. Foto NASA.
Gisteren liet ik hier een plaatje zien van het piepkleine Saturnusmaantje Daphnis dat door zijn zwaartekracht zichtbaar invloed heeft op zijn directe omgeving in de ringen van Saturnus. Dit is een detail uit een nieuwe foto. Het maantje is net voorbij getrokken. Eén rand van het ringenstelsel is helemaal in golfbeweging geraakt door het passerende maantje. De witte spikkels zijn elektronische ruis in het nog onbewerkte ruwe beeld.
Origineel hier. Foto NASA/ESA/ASI.
De aarde bij nacht, gezien vanuit het internationale ruimtestation ISS. We kijken naar het noordwesten van de VS en het zuidwesten van Canada. In het midden links Vancouver, rechts Seattle. Rechtsonder Seattle onder sluierwolken Portland. Rechts van het midden het vlakke besneeuwde basin and range gebied van Washinton en Oregon met in het midden de stad Kennewick.
Foto gemaakt in de nacht van 12 januari. Hi-res hier. Foto NASA.
De planeet Saturnus gisteren gefotografeerd door de ruimtesonde Cassini. Bij dit soort plaatjes waan ik me altijd een beetje in een sciencefiction film. Toch is het echt.
Origineel hier. Foto NASA/ESA/ASI.
De planeet Saturnus is beroemd om zijn ringen. In de grote ringen zitten opvallende openingen: zones die door zwaartekrachteffecten vrij van deeltjes zijn. In de zogeheten A-ring zit zo'n zone, die de Keeler-scheiding heet. Hij wordt schoongehouden door een heel kleine maan: Daphnis. Die zien we hier, en we zien ook een soort golfbeweging die hij aan één kant in het ringmateriaal veroorzaakt. Foto eergisteren gemaakt door de ruimtesonde Cassini.
Origineel hier. Foto NASA/ESA/ASI.
Montevideo, de hoofdstad van Uruguay, springt als een heldere witte vlek onmiddellijk in het oog in deze foto die astronauten op 10 januari vanuit het ruimtestation ISS maakten. Het noorden is beneden. Montevideo ligt aan het estuarium van de Rio de la Plata. Het water is rechts lichtbruin van sediment dat door erosie wordt meegevoerd uit Argentinië. Het zuidelijk deel van Uruguay is heel vlak en vrijwel zonder bos. Dat is hier goed te zien. Rechtsboven nog net een stukje Argentinië, net ten oosten van Buenos Aires.
Hi-res hier. Foto NASA.
De ringen van de planeet Saturnus zijn de wonderlijkste structuur in ons zonnestelsel. Hier een detail, gefotografeerd op 7 januari door de ruimtesonde Cassini.
Origineel hier. Foto NASA/ESA/ASI.
Abstracter kan een een plaatje uit de ruimte nauwelijks worden: de F-ring van Saturnus, op 9 januari gefotografeerd door de ruimtesonde Cassini. In het midden zit een kleine 'hobbel' in de ring, het gevolg van de aantrekkingskracht van een passerend minimaantje van Saturnus.
Origineel hier. Foto NASA/ESA/ASI.
Een ijzermeteoriet, op 12 januari gefotografeerd door de Amerikaanse Marsrobot Curiosity.
Origineel hier. Foto NASA.
Gisteren voerde de Franse ESA-astronaut Thomas Pesquet samen met zijn Amerikaanse collega Shane Kimbrough een ruimtewandeling uit buiten het internationale ruimtestation ISS. Wandelen is natuurlijk niet het goede woord. Ze zweven in gewichtloosheid buiten het ISS en verplaatsen zich door met hun handen rails en geleidingskoorden vast te grijpen. Vanaf de 400 kilometer hoogte waarop het ISS rond de aarde draait hebben de wandelaars een geweldig uitzicht. Dit plaatje maakte Pesquet van hemzelf, als het ware met zijn benen bungelend over een railing van het station, hoog boven het westen van Argentinië. Foto NASA/ESA.
Bijna kunst. Het eilandje Dek in het Tanameer in Ethiopië. Gefotografeerd vanuit het ISS op 2 januari.
Hi-res hier. Foto NASA.
Het heeft de afgelopen week op verschillende plaatsen op aarde gesneeuwd, waar sneeuwval vrij ongebruikelijk is. Zo viel er ook sneeuw op de hoogste toppen van Hawaii. Hier zien we de Mauna Loa, op 9 januari gefotografeerd vanuit het ruimtestation ISS. Noord is rechts.
Hi-res hier. Foto NASA.
De Aarde en de Maan, op 20 november gekiekt vanuit een baan om de planeet Mars met de HiRISE-camera aan boord van de Mars Reconnaissance Orbiter.
Meer hier. Foto NASA.
De Vesuvius, er net onder (op de foto) Pompeï, met rechts ervan de stad Scafati. Alles dus net ten zuiden van Napels in Italië. Foto gemaakt vanuit het ruimtestation ISS op 28 december 2016. Foto NASA
Nederland, gisteren om 12 uur gefotografeerd door de Amerikaanse satelliet Terra. Mooi is onderin rechts het gebied te zen waar op nieuwjaardag 's avonds wat sneeuwval was gevallen - van Duitsland (helemaal rechts) over het uiterste zuidoosten van Nederland, het oosten van België naar het noorden van Frankrijk (onderin). Op de Noordzee zijn wat buienwolken te zien, boven de Wadden is de bewolking meer aaneengesloten. De foto is een detail uit het origineel hier. Foto NASA.
De ruimtesonde Cassini die al sinds 2004 rond de planeet Saturnus draait, nadert het einde van zijn missie. In september zal hij de gasplaneet ingejaagd worden. Tot die tijd laat de vluchtleiding hem een aantal gewaagde rondjes om de planeet maken. Momenteel vliegt hij in een baan om de polen van Saturnus. Uit die baan kijkt hij loodrecht neer op het ringenstelsel. Dat levert prachtige plaatjes op, zoals deze twee die hij gisteren maakte. Afhankelijk van de richting waaruit het zonlicht op de ringen valt, het soort filter dat de Cassini gebruikt en de afmetingen van de deeltjes in de ringen zijn ze donker dan wel licht. Foto's NASA/ESA/ASI.
De westelijke Alpen bij avondlicht, gezien vanuit het ruimtestation ISS op 10 december 2016. We kijken naar het noordwesten. Het Meer van Genève ligt midden boven in de foto, bij de laaghangende bewolking. Helemaal linksonder, ook onder de wolken, nog net de Middellandse Zee. Rechtsonder in de foto mist boven de Po-vlakte. De foto is gemaakt door de Franse ESA-astronaut Thomas Pasquet. Hij is zo'n beetje de enige die momenteel vanuit het ISS mooie foto's van de aarde maakt. Meer van hem hier. Foto NASA/ESA/Thomas Pesquet.
Het met ijs bedekte deel van Antarctica (onderin) is meer dan anderhalf keer zo groot als Australië (in het midden). Dat is op deze foto van de aarde, gisteren gemaakt door de Amerikaanse satelliet DSCOVR, mooi te zien. Deze satelliet staat op zo'n 1,5 miljoen kilometer van de aarde, richting zon. Hij ziet de aarde dus de hele tijd vol in het daglicht. Het is op het zuidelijk halfrond nu zomer zodat de zuidpool enigszins naar de satelliet is gekeerd. Het is er het hele etmaal rond licht en daarom zien we het gebied nu goed. Hi-res hier. Foto NASA.
Op 12 december vloog de Amerikaanse ruimtesonde Juno dicht over de polen van de planeet Jupiter. We kijken hier op de noordpool van de planeet.
Juno draait in een heel langgerekte baan om Jupiter en komt maar eens in de 53 dagen vlak bij de planeet. Die baan had inmiddels nauwer gemaakt moeten worden,
maar door een technisch probleem is dat nog niet gebeurd. Juno heeft één kleine camera aan boord, de JunoCam. Die maakt opnamen die NASA aan iedereen ter beschikking stelt om
ze te bewerken. De originelen (hier) zijn niet geweldig, maar er valt met bewerking eer aan te beleven zoals dit plaatje dat ik zelf onderhanden nam.
Het deukje linksboven komt omdat de camera niet heel Jupiter in beeld kreeg. Onder is de nachtkant van Jupiter te zien. Wereldwijd is er een hele club aan amateur-beeldbewerkers
die prachtige resultaten met het materiaal bereikt. Foto NASA/SwRI/MSSS/HuubEggen.
Een mooie plaat voor deze donkere dagen. Een nieuwe foto van de bekende Orionnevel. In infrarood opgenomen met de Europese Very Large Telescope in Chili. Meer,
inclusief een hi-res versie van 1 GB (!) hier. Foto ESO/H. Drass et al.
Prachtige geologische plaatjes van Mars de laatste dagen. Eerste foto is van 4 december, de tweede van 9 december en de derde van 2 december. Marsrobot Curiosity is een gebied met ander gesteente binnengereden. De witte laagjes in het gesteente (mogelijk kwartsiet) zijn harder dan het omringende gesteente. Daardoor prepareert de winderosie van misschien wel een paar miljard jaar ze heel mooi uit. Foto's NASA.
Het leuke aan dat NASA-archief waar ik astronautenfoto's van de aarde uit haal, is dat alles er zonder selectie in opgenomen wordt. Zo heb je deze foto, gemaakt op 3 december boven centraal Argentinië.
We kijken naar het westen. De schijf is waarschijnlijk een lensdop. Net rechts ervan een paar stuwmeren. Het grootste, tegen de dop aan, is het Embalse Ezechiel Ramos Mexia. Hi-res
hier. Foto NASA.
De Galapagoseilanden, op 7 december gefotografeerd vanuit het ruimtestation ISS. Hi-res hier. Foto NASA
Op 7 december 1972 vertrok Apollo-17 als laatste bemande missie naar de Maan. Van een afstand van 45.000 kilometer maakten de astronauten de beroemde foto die we links zien.
Gisteren, 7 december 2016, 44 jaar jater, maakte de Amerikaanse satelliet DSCOVR de rechter foto, van een afstand van ongeveer 1,5 miljoen kilometer. Het is bizar om te bedenken dat 59%
van de nu levende mensen 44 jaar geleden nog niet was geboren (zie Who is Older and Younger than You).
Link naar de linkerfoto. Foto's NASA.
Gisteren liet ik hier een foto zien die astronaut Thomas Pesquet vanuit het ruimtestation ISS maakte van een lagedrukgebied bij Argentinië.
Vandaag postte hij op zijn flickr-pagina deze foto, op 6 december genomen, van hetzelfde enorme lagedrukgebied, vanuit een wat noordelijker
positie gezien. Aan de richting van de spiraalstructuur (met de wijzers van de klok mee) kun je zien dat we op het zuidelijk halfrond zitten.
Een imposant gezicht, zoals hij zelf ook opmerkt. Het opvallend gevormde schiereiland is Valdes Peninsula. Foto NASA/ESA.
De noordpool van Saturnus. Die zeshoek bestaat echt. Het is een krachtige luchtstroom rond de pool die door natuurlijke oorzaken deze vorm heeft gekregen. Het plaatje is op 2 december gemaakt door de ruimtesonde Cassini. Die draait al sinds 2004 rond de planeet. Vorige week is het laatste deel van zijn missie begonnen: een groot aantal banen over de polen van de planeet. In de eerste reeks scheert hij vlak langs de buitenste ring van Saturnus. In de tweede serie zal hij door de binnenste opening in het ringenstelsel vliegen. Uiteindelijk wordt hij op 17 september volgend jaar Saturnus ingejaagd. Die bestaat voor het grootste deel uit gas. De Cassini zal dus niet neerstorten maar door de wrijving helemaal verbranden. Foto NASA/ESA/ASI.
Een groot lagedrukgebied boven de Atlantische Oceaan, ten oosten van Argentinië. Het grillig gevormde schiereiland onder het midden is het Valdes Peninsula in Argentinië. Foto op 6 december gemaakt vanuit het ruimtestation ISS door astronaut Shane Kimbrough. Foto NASA.
Jammer genoeg weinig nieuwe foto's vanuit het ruimtestation ISS de laatste tijd. Daarom dit, gewoon omdat het mooi is. Gemaakt in de avond van 30 november. Ierland links, Engeland in het midden, rechts van boven naar beneden Nederland (met wat sluierwolken en mist), België en het noorden van Frankrijk. Rechts aan de horizon de Alpen (de smalle donkere zone) en daar voorbij de helverlichte Po-vlakte in Italië. Rechtsboven een stukje van één van de modules van het ISS. Hi-res hier. Foto NASA.
Een prachtige foto (samengesteld uit vier afzonderlijke opnamen) van Nederland en omgeving, afgelopen dinsdagavond gemaakt vanuit het ruimtestation ISS. Foto NASA.
Prachtige opname van de maan Enceladus van de planeet Saturnus. Foto gisteren gemaakt door de ruimtesonde Cassini. Het zonlicht komt van links. Het rechterdeel van de maan wordt verlicht door schijnsel van Saturnus. Origineel hier. Foto NASA/ESA/ASI.
South Australia in dit mozaiek van vier opnamen vanuit het ruimtestation ISS, gemaakt op 16 november. De oorspronkelijke opnamen waren zwaar onderbelicht, dus ik heb ze opgepoetst.
In het midden van de foto Spencer Gulf. De baai rechts is Saint Vincent Gulf. Op de oostelijke oever, net boven het donkere gebergte, ligt Adelaide. Mozaiek samengesteld uit foto's ISS050-E-10844-10847. Foto's NASA.
Mooie foto van Nederland van vandaag. Gemaakt door de satelliet Aqua om 13.15 uur onze tijd. Hi-res
hier.
Ik heb de helderheid van de foto vergroot want het origineel is tamelijk donker. Zoals ik op mijn boekpresentatie vertelde: langs kusten zijn objecten altijd goed herkenbaar. Verder landinwaarts wordt dat moeilijker. Foto NASA.
Vrijdagavond een geweldig geslaagde presentatie van mijn boek gehad bij Praamstra in Deventer. En zo stond mijn boek gisteren in hun etalage, direct naast de toegangsdeur.
Dat kon slechter. Het boek is te verkrijgen in de betere boekhandels, maar ookonline te bestellen.
Een deel van de gedoofde vulkaan de Mauna Kea op Hawaii. De witte stippen linksboven is het bekende complex van telescopen die op deze berg staan.
Ik heb de foto samengesteld uit twee afzonderlijke opnamen en het contrast wat verhoogd. Het origineel waar de telescopen op te zien zijn staat
hier. Opnamen gemaakt op 17 november vanuit het ruimtestation ISS. Foto's NASA.
Fantastische foto van een deel van de delta van de Mississippi, op 17 november gemaakt vanuit het ruimtestation ISS. Hi-res
hier. Foto NASA.
23 november 2016
Haast een schilderij, deze foto van een stelsel van kreken en koraalriffen in het zuiden van de Bahama's. Het midden van de foto ligt op 24.206 noorderbreedte en 77.945 westerlengte.
Gemaakt op 15 november vanuit het ruimtestation ISS. De huidige bemanning is niet goed in fotograferen. Veel nieuwe foto's zijn iets tot behoorlijk onscherp. Ook deze heb ik opgepept.
Sinds gisteren zijn er drie astronauten in het station bij gekomen. Hopelijk zitten daar betere fotografen bij. Origineel hier. Foto NASA.
12 november 2016
Marsrobot Curiosity komt langzaam maar zeker in de buurt van zijn uiteindelijke doel: de berg Mount Sharp in de krater Gale. Het landschap wordt ruiger. Een mooie klus voor de vluchtleiders om de robot er goed doorheen te loodsen. Mozaiek van drie opnamen die op 10 november werden gemaakt. Foto's NASA.
12 november 2016
30 oktober 2016
29 oktober 2016
Op 19 oktober maakte de Europese Marslander Schiaparelli een mislukte landing op Mars. Hij stortte neer vanaf een hoogte tussen vier en twee kilometer.
Met de HiRISE-camera aan boord van de Amerikaanse Marssonde Mars Reconaissance Orbiter is de plek des onheils in detail gefotografeerd.
Meer hier.
Over de precieze oorzaak is nog geen duidelijkheid. Om een of andere reden dacht de boordcomputer dat de Schiaparelli al heel dicht bij de grond was.
Hij stootte de landingspatrachute af, liet de remraketjes nog drie tot vier seconden werken en zette die toen uit. De meestal goed ingelichte Russische
ruimtevaartjournalist Anatoly Zak meldt op zijn website dat tijdens testen
vóór de vlucht de boordcomputer een enkele keer in de war raakte door plotselinge bewegingen van de parachute. Dat probleem achtte men echter te
onwaarschijnlijk om op te treden en er is dan, ook volgens de ingewijde die Zak citeert, niets aan het mogelijke probleem gedaan. Wordt vervolgd.
25 oktober 2016
Tussen foto's genomen vanuit het ruimtestation in augustus van dit jaar die ik nog niet had bekeken, zitten heel wat juweeltjes. Hier een mozaiek dat ik heb samengesteld uit vijf foto's, gemaakt op 22 augustus. We kijken van boven het noordoosten van Frankrijk naar het zuidoosten en zien vrijwel de hele Alpen, van Frankrijk (rechts) tot Oostenrijk (links). Italië bovenin. Foto's NASA
25 oktober 2016
Op de manen van Saturnus die dicht rond de planeet draaien is het eigenlijk nooit donker. Aan één kant worden ze verlicht door de zon, aan de andere kant door het zonlicht dat Saturnus weerkaatst. Omdat die planeet zo groot is, levert dat veel licht op. Hier zien we de maan Dione. Links een sikkeltje zonlicht; de rest is Saturnus-schijn. Foto gisteren gemaakt door de ruimtesonde Cassini. Het is een ruw beeld dat helaas alleen in lage resolutie is gemaakt. Foto NASA/ESA/ASI.
25 oktober 2016
Omdat het zo'n mooi plaatje is. Het oostelijke deel van de Kaspische Zee. We kijken naar het zuidoosten. Rechtsonder de delta van de rivier de Wolga. Aan de horizon Iran. Foto gemaakt op 22 augustus 2016 vanuit het ruimtestation ISS. Hi-res hier. Foto NASA.
23 oktober 2016
Een stukje van de Kleine Gobiwoestijn in het noorden van China, tegen de grens met Mongolië. Op 10 oktober gefotografeerd vanuit het ruimtestation ISS. Zuid is boven. Ik heb het contrast iets verhoogd. In bijna elke laagte tussen de duinen staat een meertje of zijn sporen van opgedroogde meertjes te zien. Kijk vooral op de
hi-res. De details zijn fantastisch. Voor wie dit gebiedje op Google Earth wil bekijken, de coördinaten van het min of meer vierkante meerje links onder zijn 39.881 en 102.462 Foto NASA.
21 oktober 2016
Hij was veel in het nieuws sinds afgelopen woensdag 19 oktober: de Europese Marslander Schiaparelli. Bij de landing ging het 50 seconden vóór het geplande bereiken van het Marsoppervlak mis. Een fout in de software lijkt op dit moment de meest waarschijnlijke oorzaak. Daardoor schakelde de boordcomputer de remraketten van de lander veel te vroeg uit. De Schiaparelli sloeg daarna te pletter. Op dit moment worden alle beschikbare technische gegevens over de afdaling van de lander grondig bestudeerd om de ware toedracht van wat er mis ging precies te achterhalen. De Amerikaanse Marssatelliet Mars Reconaissance Orbiter lijkt de inslagplek inmiddels gevonden te hebben. Op de foto boven een overzicht van het landingsgebied, aangegeven met een ellips. Op de foto's onder de crashplek vóór en na. De witte vlek rechtsonder lijkt de parachute van de lander te zijn, die hem tot het misging helemaal volgens plan al flink had afgeremd.
Foto's hier. Foto NASA/JPL/MSSS.
12 oktober 2016
Bij achterstallig spitwerk in de archieven vond ik dit beeldschone plaatje. De foto is gemaakt vanuit het ruimtestation ISS op 29 april van dit jaar. We zien een reeks gletjers in het grensgebied van Nepal en Tibet, ten noordoosten van Katmandu. Het blauwe meer met stukken ijs erin heet Cuolangma. De foto is een detail uit deze
hi-res. Foto NASA.
8 oktober 2016
8 oktober 2016
Buienwolken boven Nigeria, aan het eind van de dag. Op 28 september gefotografeerd vanuit het ruimtestation ISS. Hi-res
hier. Foto NASA.
7 oktober 2016
Zonsondergang en poollicht boven Noord-Europa in de avond van 28 september, gezien vanuit het ruimtestation ISS. Linksonder Nederland, langs de linkerrand van de foto Schotland, rechts van het midden Denemarken, rechts het zuiden van Zweden. Hi-res
hier. Foto NASA.
7 oktober 2016
Tijdopname vanuit het ruimtestation ISS boven het midden van de Indische Oceaan. De dageraad van 4 oktober aan de horizon. Hi-res
hier. Foto NASA.
7 oktober 2016
Zet in het ruimtestation ISS je camera een tijdje open en je krijgt zoiets. Engeland onderin, Nederland en België in het midden, Parijs rechtsonder. Gemaakt net na mideernacht van 3 op 4 oktober. Aan de hemel is het sterrenbeeld Orion herkenbaar. Hi-res
hier. Foto NASA.
7 oktober 2016
Nederlandse media zijn nogal gefixeerd op alles wat in Amerika gebeurt. Daarom veel aandacht voor wervelstorm Matthew. Bij het oosten van Azië trekt ook de ene na de andere wervelstorm langs, maar daar is veel minder aandacht voor. Hier wervelstorm (of tyfoon zoals ze in Azië heten) Chaba bij de Filippijnen, op 3 oktober gefotografeerd vanuit het ruimtestation ISS. Hi-res
hier. Foto NASA.
5 oktober 2016
Orkaan Matthew in het Caribisch gebied op 3 oktober gezien vanuit het ruimtestation ISS. Hi-res
hier. Foto NASA.
4 oktober 2016
En nog een mozaiekje uit mijn favoriete woestijn, die van Mars. Opnamen gemaakt op 29 september 2016. Foto's NASA.
hier. Foto NASA.
4 oktober 2016
Het is stoffig op Mars deze weken. Dit plaatje is van 30 september 2016. Hi-res
hier. Foto NASA.
27 september 2016
De website waar alle ruwe beeldmateriaal van de Saturnusverkenner Cassini op wordt gepost lijkt soms wel een schetsboek van Mondriaan. Dit zijn allemaal plaatjes van de ringen van de planeet. De website vind je hier.
27 september 2016
In het midden van de foto de Saturnus-maan Enceladus. Hij werpt een schaduw op de zogeheten E-ring van de planeet. Deze ring wordt gevoed door ijsdeeltjes die via spuitbronnen uit Enceladus de ruimte in stromen. De foto is gemaakt op 25 september. Hij is een aantal seconden belicht, waardoor het beeldje van Enceladus is overstraald en de sterren op de achtergrond streepjes zijn geworden. Hi-res hier. Foto NASA/JPL/Space Science Institute.
24 september 2016
22 september 2016
Het noordwesten van Argentinië, op 18 september gefotografeerd vanuit het ruimtestation ISS. De stad Cordoba ligt midden aan de onderrand van de foto. De meren op de foto zijn allemaal zoutmeren. Het driehoekige meer linksonder van het midden is Lago Pampa de las Salinas. Rechts ligt het Salinas Grandes. We kijken naar het noordwesten, over de besneeuwde Andes richting wolkenvelden boven de Stille Oceaan. Op het zuidelijk halfrond is vandaag de lente begonnen. Het sneeuwdek in de Andes is dus nu maximaal. Hi-res hier. Foto NASA.
21 september 2016
Soms is iets echt niet wat je bij een snelle eerste blik denkt. Toen ik deze foto eergisteren als thumbnail in het archief van het ruimtestation ISS zag dacht ik dat het een besneeuwde berg was. Het is evenwel een wolkencomplex, op 13 september gefotografeerd boven de Atlantische Oceaan bij het noordoosten van Brazilië. Hi-res hier. Foto NASA.
21 september 2016
Er is bij ons in de media weinig aandacht (voor geweest) - geloof ik. IS heeft eind augustus in het noorden van Irak een aantal olieinstallaties in brand gestoken toen ze zich moest terugtrekken uit de omgeving van Al Qayyarak, ten zuiden van Mosul. De branden zijn nog altijd niet geblust. Vanuit de ruimte zijn ze goed te zien, zoals blijkt uit deze foto die astronauten op 12 september vanuit het ruimtestation ISS maakten. We kijken naar het oosten. Hi-res hier. Foto NASA.
18 september 2016
Een prachtige foto van het Victoriameer in Afrika, op de grens van Kenia, Tanzania en Oeganda. Foto gemaakt op 9 september vanuit het ruimtestation ISS. Zuid is boven. Boven in de foto zien we een aangekoppelde Russische capsule. Hi-res hier. Foto NASA.
18 september 2016
10 september 2016
10 september 2016
(Foto links: Main image and lander inset: ESA/Rosetta/MPS for OSIRIS Team MPS/UPD/LAM/IAA/SSO/INTA/UPM/DASP/IDA; context: ESA/Rosetta/NavCam – CC BY-SA IGO 3.0. Foto rechts: ESA/Rosetta/NavCam – CC BY-SA IGO 3.0)
10 september 2016
De Marsrobot Curiosity heeft een paar navigatiecamera's die in zwart-wit verkenningsplaatjes
maken. Hier een klein mozaiek van opnamen van 6 september. Hopelijk heb ik binnenkort weer tijd voor het maken van wat panorama's van kleurenopnamen. Beeldmateriaal NASA.
10 september 2016
10 september 2016
10 september 2016
Een rotswandje .... op de planeet Mars. Gefotografeerd door de robot Curiosity op 8 september.
Hi-res hier. Foto NASA.
6 september 2016
Nam Co, een meer ten noorden van Lhasa in Tibet. Op 28 augustus gefotografeerd vanuit het ruimtestation ISS. Ik heb het al heel vaak gezien en pas nu zie ik dat het wat aan Groot-Brittannië doet denken.
Hi-res hier. Foto NASA.
1 september 2016
Net als gisteren, zo'n foto uit het ISS-archief waar je even goed naar moet kijken. Gemaakt op 24 augustus 2016.
Hi-res hier. Foto NASA.
31 augustus 2016
Een van de leuke dingen van het graven in het fotoarchief van het ruimtestation ISS is dat je soms een foto ziet en dan na even heb je hem door. Dit is er zo één. Gemaakt op 23 augustus 2016.
Hi-res hier. Foto NASA.
31 augustus 2016
Het is wat stoffig in de lucht op Mars de laatste tijd. Dat geeft dit soort sfeervolle plaatjes. Opname gemaakt op 27 augustus 2016 door de Amerikaanse Marsrobot Curiosity. Op de achtergrond een stukje van de wand van de krater Gale waarin hij rondrijdt.
Hi-res hier. Foto NASA.
31 augustus 2016
Prachtige doorkijkjes op Mars dezer dagen, nu de Marsrobot Curiosity door een gebied met afgevlakte heuvels rijdt. Foto gemaakt op 25 augustus 2016.
Hi-res hier. Foto NASA.
23 augustus 2016
Uit het archief van het ruimtestation ISS geplukt: het zuidwesten van Nederland en het midden van België, op 16 augustus gefotografeerd vanuit het station. De foto bestrijkt Oost-Vlaanderen, de Kempen en centraal België tot aan de Ardennen en net het noorden van Frankrijk (rechtsonder). België komt niet vaak op de foto vanuit het ISS. Het binnenland van Europa is nu eenmaal niet erg fotogeniek vanuit de ruimte. Noord is linksboven. Een mozaiek van foto's ISS048-E-59836 tot ISS048-E-59842. Foto NASA.
22 augustus 2016
Buienseizoen boven het zuidoosten van de VS. We kijken naar het zuidoosten, over Florida in het midden. Foto gemaakt op 16 augustus vanuit het ruimtestation ISS.
Hi-res hier. Foto NASA.
16 augustus 2016
Een heel wisselvallige zomer dit jaar, meldt het KNMI. Dat hadden we natuurlijk al gemerkt. Op deze van de foto aarde, op 31 juli om 13.31 uur gemaakt door de Amerikaanse satelliet DSCOVR, zien we een typisch beeld van deze zomer: veel bewolking boven West-Europa.
Hi-res hier. Foto NASA.
2 augustus 2016
Tenslotte voor vanavond nog een vredige wolkenfoto. Gemaakt vanuit het ruimtestation ISS aan het eind van de dag op 28 juli ten oosten van Mozambique.
Hi-res hier. Foto NASA.
2 augustus 2016
Een klein lagedrukegebied boven het zuidoosten van de Stille Oceaan, op 27 juli gefotografeerd vanuit het ruimtestation ISS. De aarde is soms planeet wolk.
Hi-res hier. Foto NASA.
2 augustus 2016
Er zijn van die dagen dat de astronauten in het ruimtestation ISS weinig anders dan alleen wolken zien op aarde. Deze foto is gemaakt in de vroege morgen van 28 juli ten zuidwesten van Mexico.
Hi-res hier. Foto NASA.
2 augustus 2016
Avond bij Hongkong, gefotografeerd vanuit het ruimtestation ISS op 28 juli.
Hi-res hier. Foto NASA.
1 augustus 2016
Het weer van vandaag in één foto. Gemaakt door de Amerikaanse satelliet Aqua om 14.10 uur vanmiddag. Boven het oosten van Nederland drie langgerekte buienlijnen. Ten noorden van Ameland een forse bui.
Wolkenstraten in het westen en noordwesten. Sluierbewolking van het regengebied van komende nacht en morgen al boven Zeeland. Foto NASA.
31 juli 2016
Een enorm buiencomplex midden op de Stille Oceaan, op 25 juli gefotografeerd vanuit het ruimtestation ISS.
Hi-res hier. Foto NASA.
31 juli 2016
Van 7 mei 2016 is deze foto, gemaakt vanuit het ruimtestation ISS. Het hele havengebied van Rotterdam tot en met de Maasvlakte, het Westland, Goeree-Overflakkee.
Hi-res hier. Foto NASA.
31 juli 2016
Uit het archief van het ruimtestation ISS deze prachtige foto van Zeeland en omgeving, gemaakt op 5 mei 2016.
Hi-res hier. Foto NASA.
31 juli 2016
Uit het fotoarchief van het ruimtestation ISS net opgevist deze al iets oudere foto van Nederland. Gemaakt op 6 mei 2016. De oorspronkelijke opname is wat onderbelicht. Daarom heb ik hem opgepept.
Het origineel staat hier. Foto NASA.
31 juli 2016
Een zeldzame blik op de zuidpool vanuit het ruimtestation ISS. We zien de toppen van de South Shetland eilanden op de voorgrond uit de wolken steken.
Naar boven in de foto het noordelijke deel van Graham Land, het schiereiland dat richting Zuid-Amerika wijst. Aan de horizon twee merkwaardige wolken.
De foto laat dus echt maar een randje zuidpool zien. Meer is er vanuit de baan die het ISS volgt niet te zien. Foto gemaakt op 24 juli 2016.
Origineel hier. Foto NASA.
27 juli 2016
Erg druk geweest de afgelopen tijd met kleinkinderen en twee leuke boekprojecten (waarover later meer). Nu nog één foto voor het slapen gaan. Lichtende nachtwolken boven het oosten van Siberië,
gefotografeerd vanuit het ruimtestation ISS op 21 juli.
Hi-res hier. Foto NASA.
27 juli 2016
Ondergaande maan boven Nevada en Oregon in het westen van de VS. Ongeveer in het midden van de foto Lake Mono. Foto gemaakt op 19 juli vanuit het ruimtestation ISS.
Hi-res hier. Foto NASA.
22juli 2016
De planeet Saturnus gezien op 16 juli door de ruimtesonde Cassini. De zeshoekige wervel rond de noordpool van de planeet valt mooi op. Origineel hier. Foto NASA/ESA/ASI.
14 juli 2016
Fraaie opname van Zwitserland, een stukje Oost-Frankrijk en een zeer heiig Noord-Italië, op 10 juli gefotografeerd vanuit het ruimtestation ISS. We kijken naar het zuidoosten. Net links van het midden het meer van Genève. Links daarvan het langgerekte meer van Neuchatel. Iets naar boven het Vierwoudstedenmeer bij Interlaken. De hoofdstad Bern ligt halverwege die laatste twee meren. Helemaal linksboven het Bodenmeer, met naar rechts het dal van de bovenloop van de Rijn, met Liechtenstein. In het midden aan de onderrand van de foto Lyon. Net onder het midden van de het Mont Blanc-massief.
Hi-res hier. Foto NASA.
13 juli 2016
Voor wie nog ergens zo'n rood-groen brilletje heeft liggen om 3D-plaatjes te bekijken: een serie instortingskraters in een gebied op Mars dat Tractus Catena heet.
Meer over de foto en versies in hoge resolutie
hier. Foto NASA/JPL/University of Arizona.
13 juli 2016
De planeet Mars is een fantastische woestijn. Aan boord van de ruimtesonde Mars Global Surveyor bevindt zich de HiRISE-camera.
Die is met zijn enorme telelens een van de grootste telescopen in de ruimte. Hij maakt fantastische plaatjes, zoals deze heuvel in een gebied dat Ganges
Chasma heet. De foto beslaat in de breedte een afstand van 5 kilometer. Meer over de foto hier.
Het project heeft ook een mooie pagina op Flickr. Foto NASA/JPL/University of Arizona.
13 juli 2016
Jupiter en zijn manen Io, Europa en Ganymedes op 10 juli gefotografeerd door de net bij Jupiter aangekomen ruimtesonde Juno. De ruimtesonde draait de komende honderd dagen nog in een zeer langgerekte baan om de planeet. Hij maakte het plaatje van een afstand van 4,3 miljoen kilometer. Elke redelijke amateurtelescoop levert een beter beeld. Het belang van het plaatje is echter dat de kleine camera aan boord van de Juno een eerste rondje door de intense stralingsgordels van Jupiter ongeschonden heeft overleefd. Op 27 augustus komt de ruimtesonde weer vlak bij de
planeet en zal dan nieuwe foto's maken. Die worden pas in september naar de aarde geseind. Foto NASA.
5 juli 2016
3 juli 2016
Wolken vervelen nooit, deel 2. De Canarische Eilanden, ten westen van Noord-Afrika, liggen in een koude golfstroom in de Atlantische Oceaan,
met vaak ondiepe bewolking. Als de wind uit het noorden komt ontstaan aan de west- en oostpunten van de eilanden wervels in de lucht die in de wolken zichtbaar worden.
Gisteren was dat heel fraai te zien. De foto is een detail uit een grotere foto
die hier te vinden is. Foto Terra/NASA.
3 juli 2016
Wolken vervelen nooit. Wolken vervelen nooit. Vooral in wolkenlagen met weinig verticale ontwikkeling boven de koude golfstromen in de oceanen zie je vaak prachtige patronen.
Dit is een detail uit bewolking rond een lagedrukgebied voor de westkust van Canada gisteren. Hele foto
hier. Foto Aqua/NASA.
2 juli 2016
Nu we weer een koele en buiige zomerdag krijgen, maar een plaatje uit zonniger oorden. Stapelwolkjes boven Eleuthera, een van de Bahama-eilanden, op 28 juni gefotografeerd vanuit het ruimtestation ISS. We kijken naar het westen. Het origineel (hier) is wat onderbelicht, zoals zoveel foto's vanuit het ISS de laatste tijd. Ik heb het contrast wat versterkt. De lichtgroene patronen zijn zandbanken onder water. Foto NASA.
1 juli 2016
28 juni 2016
In de vroege morgen van 5 juli moet de Amerikaanse ruimtesonde Juno in een baan om de planeet Jupiter komen, de grootste planeet van ons zonnestelsel.
Alles over die missie is hier te vinden.
28 juni 2016
Op Wikipedia kun je lezen dat de Hudsonbaai in Canada van juli tot november bevaarbaar is. Dit mozaiekje stelde ik samen uit foto's die op 18 juni vanuit het ruimtestation ISS
zijn gemaakt. Je ziet de Belchereiladen in de zuiden van de baai en nog heel veel drijfijs. Het klopt dus wel zo ongeveer wat er op Wikipedia staat. Foto NASA.
26 juni 2016
Prachtige restanten van buien - die wattige wolken - boven de indische Oceaan, ten noorden van Madagascar. Op 19 juni gefotografeerd vanuit het ruimtestation ISS.
Hi-res hier. Foto NASA.
25 juni 2016
Het lijkt wel een bekrast stuk glas, maar het is het wateroppervlak van het Lake Saint Clare, op de grens van de VS en Canada, net ten oosten van Detroit.
De foto werd gemaakt op 18 juni vanuit het ruimtestation ISS. We kijken in tegenlicht naar het oppervlak van het meer. Het zit vol met hekgolven van schepen en windgolven op
het water. Iedereen die wel eens op grote wateroppervlakken op een boot zit, weet dat je op het water altijd tal van patronen ziet. In tegenlicht, bijvoorbeeld vanuit een baan om
de aarde, zie je dergelijke patronen geweldig mooi. De zee is geen saaie watervlakte. Hi-res
hier. Foto NASA.
23 juni 2016
22 juni 2016
16 juni 2016
Het lijkt een foto vol wolken, totdat je goed gaat kijken. Het bovenste deel van de foto blijkt dan het zuiden en zuidoosten van Groenland te zijn.Ten zuiden van Groenland (linksonder)
een groot veld lage bewolking dat tot de kust reikt. Rechts lagere en hogere bewolking. Op 13 juni gefotografeerd vanuit het ruimtestation ISS.
Hi-res hier. Foto NASA.
9 juni 2016
Buien boven Groot-Brittannië en Ierland aan het begin van de avond van 5 juni, gefotografeerd vanuit het ruimtestation ISS. Onder in de foto is nog net een stukje
West-Nederland te zien. Origineel hier. Foto NASA.
9 juni 2016
Op zondag 5 juni, in de periode van de zware buien in het zuiden van Nederland en onder andere ook in Duitsland, fotografeerden de astronauten in het ruimtestation ISS aan het begin van de avond ons land. De originelen zijn helaas zwaar onderbelicht. Deze foto heb ik zwaar opgepept. Origineel hier. Foto NASA.
8 juni 2016
Enorme buien boven het westen van Jemen (rechtsonder in de foto) en het zuidwesten van Saudi-Arabië. Links de Rode Zee. Ook hier veel
woestijnstof in de lucht. Foto gemaakt op 1 juni vanuit het ruimtestation ISS. Hi-res hier. Foto NASA.
8 juni 2016
Buienwolken met uitgewaaierde toppen boven het zuidelijke grensgebied van Pakistan en India, op 31 mei gefotografeerd
vanuit het ruimtestation ISS. Veel stof in de lucht. Dat geldt op dit moment voor alle woestijngebieden op het noordelijk halfrond is het,
te zien op ISS-foto's. De foto is een detail uit de hi-res hier. Foto NASA.
6 juni 2016
Duinen met sneeuwresten op 75,5 graden noorderbreedte op Mars. Opname gemaakt op 4 april van dit jaar. Originelen (tot gigantische bestanden!)
hier. De website bevat fantastische opnamen van de HiRISE-camera aan boord van de Marssonde Mars Reconnaisance Orbiter, in allerlei formaten en ruwe en bewerkte versies. Foto NASA/JPL/University of Arizona.
6 juni 2016
Hoe stabiel is de bodem in Noord-Nederland? Waar komt hij omhoog, waar daalt hij? In het kader van een groot onderzoek heeft de Europese
ruimtevaartorganisatie ESA met de radarsatelliet Sentinel-1 deze kaart van het noorden van ons land gemaakt. Rode punten geven aan waar een daling
van de bodem werd gemeten over de periode november 2014 tot april 2016, blauwe waar de bodem omhoog kwam. De rode punten bij Veendam hebben
te maken met de zoutwinning in het gebied. Hi-res van deze foto en achtergrondinformatie hier. Illustratie Copyright contains modified Copernicus Sentinel data (2014–16), processed by ESA SEOM INSARAP study/PPO.labs /Norut/NGU.
5 juni 2016
3 juni 2016
Verbrokkeld wolkenveld boven het zuiden van de Atlantische Oceaan, op 29 mei gefotografeerd vanuit het ruimtestation ISS. De foto is een bewerkte uitsnede uit het origineel dat hier is te vinden. Foto NASA.
3 juni 2016
Eenzame stapelwolk bij Liberia (West-Afrika). Op 29 mei gefotografeerd vanuit het ruimtestation ISS. Van het aardoppervlak zien we niets door grote hoeveelheden stof en vocht in de lucht. Hi-res hier. Foto NASA.
3 juni 2016
Wolken voor de kust van Kenia, op 28 mei gefotografeerd vanuit het ruimtestation ISS. Opvallend is ook de gelaagde structuur van de dampkring. Concentratieverschillen in deeltjes in de atmosfeer zorgen voor de structuur. Hi-res hier. Foto NASA.
3 juni 2016
Als de planeet Mars als de aarde was, dan zou het daar zo uitzien. James Sorenson bewerkte foto's van de Marsrobot Opportunity tot dit prachtige panorama. We kijken via Marathon Valley de krater Endeavour in. Hi-res hier.
3 juni 2016
Een lagedrukgebied boven het zuiden van de Stille Oceaan, op 30 mei gefotografeerd vanuit het ruimtestation ISS. Zonder te weten waar het is kun je zien dat
we hier boven het zuidelijk halfrond zitten. De wolken spiraliseren met de wijzers van de klok mee om de lagedrukkern. Op het noordelijk halfrond
gaat dat tegen de wijzers van de klok in. Hi-res hier. Foto NASA.
2 juni 2016
Wolken boven het noordwesten van de Stille Oceaan, gefotografeerd vanuit het ruimtestation ISS op 29 mei. Eind mei vloog het station ruim een
week een groot deel van de tijd evenwijdig met de grens tussen dag en nacht. Zo'n periode komt twee keer per jaar voor en in die tijd zien de astronauten
constant de zon laag aan hun hemel staan. Ze hebben daarom in die tijd heel veel tegenlichtfoto's bij lage zonnestand gemaakt. Deze foto is een detail uit
een grotere, waarvan de hi-res hier staat. Foto NASA.
2 juni 2016
Een klein jaar geleden, op 14 juli 2015, vloog de ruimtesonde New Horizons voorbij Pluto. Nog altijd is dat vaartuig gegevens van die passage naar de aarde
aan het seinen. Een van de resultaten daarvan is dat al bekende beelden in hogere resolutie beschikbaar komen. We zien hier in tegenlicht een stukje
horizon met een laagstructuur in de dampkring erboven. Plaatjes in zeer hoge resolutie staan hier. Foto NASA//JHUAPL/SwRI.
1 juni 2016
Een schilderij? Een muur? Nee, een stukje Mars in de buurt van de noordpool van die planeet. De gelaagde structuur, door kleurbewerking extra zichtbaar
gemaakt, wijst volgens onderzoekers op klimaatveranderingen op de planeet. Hier meer. Foto NASA.
1 juni 2016
Hoe het er op een komeet uitziet? Zo! Een stukje van komeet 67P. Opname op 21 mei gemaakt met de OSIRIS-camera van de komeetverkenner Rosetta,
van een afstand van 7,44 kilometer. De resolutie bedraagt 13 centimeter per pixel. Hi-res hier. Foto ESA/Rosetta/MPS for OSIRIS Team MPS/UPD/LAM/IAA/SSO/INTA/UPM/DASP/IDA.
29 mei 2016
Omdat het zo'n prachtig stukje aarde is: het zuiden van Patagonië (boven), Chili (rechtsonder), het noorden van Vuurland (rechtsboven).
Het grote gebied met meren en gletsjers is aan de Argentijnse kant het nationale park Los Glacieros en aan Chileense kant het nationale park
Bernardo O'Higgins. Het lichtblauwgrijze meer in het midden is Lago Viedma; rechts ervan het Lago Argentino. Links van het midden boven aan
de kust de Bahia Grande. Foto gemaakt op 22 mei vanuit het ruimtestation ISS. Hi-res hier. Foto NASA.
28 mei 2016
28 mei 2016
Op de planeet Mars zie je de gekste dingen. Een zwevende steen bijvoorbeeld. Op 26 mei gefotografeerd door de Marsrobot Curiosity. Origineel hier. Foto NASA.
26 mei 2016
Een gletsjer in het zuiden van Patagonië, op de grens van Chili (boven) en Argentinië (onder). Hij eindigt in een uitloper van het Lago Argentino,
dat linksonder buiten beeld ligt. De foto werd gemaakt op 22 mei vanuit het ruimtestation ISS. De lucht in het verre zuiden van Chili en Argentinië is
extreem schoon en vaak bijzonder helder. Het is een van de redenen waarom veel astronauten de Andes in het algemeen en de zuidelijke Andes
in het bijzonder een van de mooiste gebieden op aarde vinden. Hi-res hier. Foto NASA.
26 mei 2016
De aarde, afgelopen zondag 22 mei, gefotografeerd door de satelliet DSCOVR, van een afstand van circa 1,5 miljoen kilometer. De Atlantische Oceaan
in het midden, met een fraaie depressie. Europa rechtsboven, met Nederland onder de dikke wolkenband die de hele dag voor regen zorgde. Afrika rechts,
Zuid-Amerika linksonder. Groenland bovenaan, boven het lagedrukgebied. De aarde staat in "onze" zomerstand, dus met het noordelijk halfrond
overhellend richting zon. Daardoor is het rond de noordpool nu het hele etmaal licht. Hi-res hier. Foto NASA.
24 mei 2016
Prachtige tegenlichtfoto van Noord-Nederland, Noord-Duitsland en de zuidelijke Noordzee, gemaakt door astronaut Jeff Williams vanuit het ruimtestation ISS.
Het condensspoor vanaf de Razende Bol naar Engeland lijkt net een 'weg' of een veerdienst. Hi-res hier. Foto NASA.
21 mei 2016
Gewoon, omdat het een mooi plaatje is: de maan komt op boven Somalië, op 14 mei gefotografeerd vanuit het ruimtestation ISS. Hi-res
hier. Foto NASA.
15 mei 2016
Voor het vakantiegevoel: het zuidoosten van Spanje, op 11 mei gefotografeerd vanuit het ruimtestation ISS. Op de voorgrond ongeveer midden in de foto de
witte steden Roquetas de Mar en El Ejido. Links daarvan Almeria. Boven, aan de overkant van de Middellandse Zee, Marokko en Algerije. Opvallend wel is de
grote hoeveelheid bewolking. Op die dag was het bij ons prachtig zonnig weer. Door de luchtdrukverdeling boven Europa was het in het zuidwesten van ons
werelddeel veelal bewolkt. Hi-res hier. Foto NASA.
15 mei 2016
Het ruimtestation ISS komt niet noordelijker of zuidelijker dan 51,7 graden. Dat betekent dat gebieden op hoge geografische breedte altijd lastig zijn voor
de camera's aan boord. Dit is een opname van een gebied in de eilandketen de Aleoeten in Alaska. Het midden van de foto ligt op 55.48 graden
noorderbreedte en 162.03 westerlengte. Hi-res hier. Foto NASA.
14 mei 2016
Kamtsjatka, het schiereiland in het uiterste oosten van Siberië, is het land van de vulkanen. Astronauten in het ruimtestation ISS maakten er deze week (weer eens) foto's van. Hier een stukje van het zuidoosten van het schiereiland, met helemaal links - links van de kaap - de stad Petropavlovsk. Beeldmateriaal NASA.
10 mei 2016
10 mei 2016
Het lijkt wel alsof Ierland en Engeland zich altijd onder wolken verstoppen, twitterde de Britse astronaut Tim Peake bij deze foto die hij op 17 april vanuit het
ruimtestation ISS maakte. Het is een typische situatie van eilanden in een zeeklimaat in het voorjaar: de zee is nog koud, op een zonnige dag warmt het
land snel op en er ontstaan stapelwolken. Deze en veel meer foto's van Peake zijn hier te vinden. Foto ESA/NASA.
7 mei 2016
Een stukje van de wand van de krater Gale (eerste foto) waar de Marsrobot Curiosity rondrijdt, en Mount Sharpe, een berg in die krater (tweede foto) waar Curiosity naar op weg is. De foto's komen uit een groot panorama (587 MB tiff) dat hier te vinden is, De foto's zijn op kleur gecorrigeerd, zodat ze 'aards' ogen. Dat is om er naar te kijken informatiever dan het rood-oranje dat op Mars overheerst. Foto's NASA.
7 mei 2016
Buienwolken vanuit de ruimte. Mooi is te zien hoe die wolken aan de bovenkant afvlakken en uitwaaieren (tot wat meteorologen een aambeeld noemend) als ze een hoogte bereiken waar de lucht niet meer verder stijgt. Foto gemaakt op 29 april vanuit het ruimtestation ISS. Hi-res hier. Foto NASA.
7 mei 2016
Het noordelijke deel van de Amerikaanse Sierra Nevada, op 29 april gefotografeerd vanuit het ruimtestation ISS. Links in de foto het Monomeer en erboven het Yosemite National Park, op de grens van Nevada en Californië. De foto is gemaakt met een 1150 mm telelens van boven zuidelijk Montana, meer dan 1500 km verderop. We kijken naar het zuidwesten. De opname is er één uit een serie die loopt tot Death Valley. Van die serie heb ik een mozaiek gemaakt maar dat is zo groot dat er hier niets van overblijft en ik het hier maar niet laat zien. Hi-res van deze foto hier Foto NASA.
6 mei 2016
Prachtig spel met licht en donker van wolken, hun schaduw en lichtweerkaatsing vanaf zee. Boven de Indische Oceaan ten oosten van Kenia.
Foto gemaakt op 29 april vanuit het ruimtestation ISS. We kijken in tegenlicht. Hi-res hier
hier. Foto NASA.
5 mei 2016
Intussen op de zuidpool: abseilen in een enorme kloof op de Brunt Ice Shelf. Meer hier. Foto BBC.
5 mei 2016
5 mei 2016
5 mei 2016
In 2014 kwam de Europese ruimtesonde Rosetta in een baan om de komeet 67P. De foto's die Rosetta maakt worden door de Europese
ruimtevaartorganisatie ESA met soms grote vertraging vrijgegeven. Gisteren kwamen weer een paar duizend niet eerder gepubliceerde foto's online.
Ze zijn hier te vinden:. Er zitten fantastische plaatjes bij zoals de foto hier. Hi-res hier. Foto ESA/Rosetta/Osiris NAC.
5 mei 2016
Foto links: Nederland in de middag van 3 mei 2016. Er stond een zwakke noordwestelijke luchtstroming. Boven het koude zeewater blijft de lucht wolkenvrij, maar boven land ontstaan al snel stapelwolken die zich in lange slierten schikken, zogeheten wolkenstraten. Hoe verder landinwaarts, hoe meer grotere complexen van stapelwolken ontstaan. Het effect van het koele oppervlaktewater zien we ook mooi boven het IJsselmeer en boven de Zeeuwse wateren. Helemaal rechts de achterzijde van het regengebied dat in de nacht van 2 op 3 mei was gepasseerd. Hi-res hier. Foto Terra satelliet, NASA.
Foto rechts: Nederland in de middag van 4 mei 2016. Het was vandaag wat warmer dan gisteren en dat vertaalde zich in de wolkenvorming. Boven de wat hoger gelegen en opgewarmde Utrechtse Heuvelrug en de Veluwe ontstonden stapelwolken die perfect de contouren van die gebieden aangeven. Een echt zogee=heten orografisch effect, wat je normaal alleen in berggebieden vindt! In het noorden en noordoosten zien we gewone stapelwolken als gevolg van opwarming van de bodem. In het westen van het land een paar wolkenstraten. Langs de kust vanaf Noordwijk naar het noorden is zeewind opgetreden, die koelere lucht het land in blaast. Op de grens met de warmere lucht daar is een band met stapelwolken ontstaan die ten noorden van Alkmaar bijna tot een buitje uitgroeide. Hi-res hier. Foto Terra satelliet, NASA.
2 mei 2016
Op 23 april maakte een van de astronauten in het ruimtestation ISS een hele serie foto's van delen van Zuid-Holland en Zeeland.
Het was een heel buiige dag, dus er staan veel wolken op die foto's. Tussen de buien was de lucht bijzonder helder en je kunt dan ook
veel details op het land zien. Hier de Oosterschelde met linksboven een deel van de Oosterscheldedam. Kijk vooral op het
origineel hier voor alle prachtige details! Foto NASA.
1 mei 2016
Het zuidwesten van Zuid-Holland op 23 april vanuit het ruimtestation ISS. Volop buien in een zeer heldere koude lucht. Hi-res
hier. Foto NASA.
1 mei 2016
Prachtige foto van Nederland en omgeving, op 23 april gemaakt vanuit het ruimtestation ISS. Het was de eerste dag van een week vol winterse buien in een koude noordelijke luchtstroming.
Die koude lucht was ook heel helder en daarom valt er tussen de wolken door nog veel land te herkennen. Nederland onder het midden, Engeland links,
Noorwegen rechtsboven. Qua wolken is het een fantastische foto. Ik kom er op terug, met uitleg van details.
Hi-res hier.JPG Foto NAl.
22 april 2016
Nog even een satellietfoto van gisteren waarop Nederland nog vol in de zon ligt. Onderin het front uit Frankrijk dat vandaag binnen schuift. Bovenin
de buien in de poollucht die vanaf morgen voor een heel koude week gaat zorgen.
Origineel hier. Foto Terra/NASA.
19 april 2016
Nog zo'n mozaiek. Noord is links. We zien de landengte die de Kara Bogaz Gol (boven) afsluit van de Kaspische Zee (onder). Samengesteld uit opnamen die op 10 april vanuit het ruimtestation ISS werden gemaakt. Beeldmateriaal NASA.
13 april 2016
Mozaieken maken van foto's gemaakt door astronauten of met ruimtesondes is een kleine hobby geworden. In het fotoarchief van het internationale ruimtestation ISS vond ik een hele serie zwaar onderbelichte foto's die elkaar in een paar series bleken te overlappen. Twee van die series waren telelensfoto's (400 mm) van het Balkasjmeer in Kazachstan. Dit mozaiek bestaat uit 24 opnamen, gemaakt op 10 april. We kijken naar het zuidwesten. Eerst het mozaiek gemaakt, daarna gespeeld met contrast en helderheid. Beeldmateriaal NASA.
2 april 2016
Gisteren vertelde ik hier nog over het gelaagde gesteente dat Marsrobot Curiosity onderweg rijdend door de krater Gusev aantreft. Eergisteren maakte hij deze
foto van een losgeslagen blok van dat gesteente. Origineel hier. Foto NASA.
2 april 2016
Onze planeet, gisterochtend om 8.53 uur onze tijd gefotografeerd door de satelliet DSCOVR, die op ongveer 1,5 miljoen km van de aarde staat. De satelliet
maakt gemiddeld eens in de twee uur een foto. De foto's komen met een vertraging van een dag op deze website. Origineel hier. Foto NASA.
1 april 2016
De Marsrobot Curiosity rijdt rond in de krater Gusev. De bodem van die krater bestaat ter plekke voor een deel uit heel fijn gelaagde gesteenten die aan
het oppervlak stukgebroken zijn. Het meest waarschijnlijk door een combinatie van meteorietinslagen en mechanische verwering. Daarna heeft de wind er
miljarden jaren vrij spel gehad, met geweldige erosievormen als resultaat. Hier is een voorbeeld te zien, op een opname die de Curiosity op 27 maart maakte.
Origineel hier. Foto NASA.
1 april 2016
Eerder vandaag op Mars: de rijdende robot Opportunity ziet een kleine stofhoos vlakbij. Opportunity landde in 2004 op Mars en doet het nog altijd! Het origineel is hier te vinden. Foto NASA.
31 maart 2016
Een stukje van komeet 67P, op 19 maart 2016 gefotografeerd met de OSIRIS-camera in de Europese komeetsonde Rosetta, vanaf een afstand van 11,997
kilometer. Origineel hier. Foto ESA/Rosetta/MPS for OSIRIS Team MPS/UPD/LAM/IAA/SSO/INTA/UPM/DASP/IDA.
27 maart 2016
En nog eentje uit de archieven: de Mars-maan Phobos en linksboven de aarde en de maan, op 14 november 2013 door de Europese ruimtesonde Mars Express gefotografeerd vanuit zijn baan om de Rode Planeet. Het is een ruwe opname waar ik iets aan het contrast heb gedaan. Foto ESA.
27 maart 2016
Nog een mooi plaatje uit de archieven. De planetoïde Lutetia en in de verte de planeet Saturnus, op 13 september 2012 gefotografeerd door de Europese komeetverkenner Rosetta. Foto ESA.
27 maart 2016
In de archieven van allerlei ruimtemissies zitten de meest fantastische plaatjes. Dit is een oudje. De zon komt op boven de planeet Saturnus. Op 15 september 2006 gemaakt door de ruimtesonde Cassini. Foto NASA/ESA/ASI.
25 maart 2016
"De slapende reus" zette NASA boven het persbericht dat bij deze foto hoorde. Midden in de foto melkwegstelsel NGC 4889, in de zogeheten Coma-cluster
van melkwegen, op zo'n 300 miljoen lichtjaar van ons vandaan, in het sterrenbeeld Coma. Alle lichtvlekken op de foto zijn melkwegen, behalve de twee lichtpunten
met een kruis er doorheen rechts. Dat zijn sterren op de voorgrond in ons eigen melkwegstelsel. Waarnemingen wijzen erop dat in het hart van NGC 4889 een
enorm zwart gat huist. Het moet een massa hebben van vier miljoen keer die van de zon, een van de zwaarste zwarte gaten die sterrenkundigen tot nu toe hebben
gevonden. Van afstand ziet het er zo sereen uit. Foto NASA/ESA.
23 maart 2016
Vanochtend stuurde de Europese ruimtevaartorganisatie ESA een persbericht de wereld in met als titel "Eenzame lunch". Het gaat over de Nederlandse arts Floris van den Berg. Die gaat de komende negen maanden in het onderzoeksstation Concordia op de Zuidpool bestuderen hoe hijzelf en de elf-koppige staf van dat station het lange geïsoleerde donkere koude verblijf tijdens de poolnacht beleven en doorstaan. Meer hier. Daar staat ook een link naar het blog van het station. Foto ESA/IPEV/PNRA–F. van den Berg.
21 maart 2016
Het zuiden van Patagonië (Argentinië) in het tegenlicht van de middagzon, gefotografeerd vanuit het ruimtestation ISS op 13 maart. Op de voorgrond de Atlantische Oceaan, aan de kust links de monding van de Rio Galleos, rechts de Bahia Grande. De lichte vlekken in het midden van de foto zijn meren in het zuiden van Chili. Boven in de foto de Stille Oceaan. Er valt verder niet zoveel te herkennen op deze foto, maar hij is wel heel sfeervol. Foto NASA.
21 maart 2016
Omdat bij ons gisteren de lente begon, was dat op het zuidelijk halfrond de start van de herfst. Voor de zuidpool begint het donkere jaargetijde waarin de zon
maanden niet boven de horizon komt. Deze foto werd gisteren op het Zuidpoolstation van de Amerikaanse National Oceanographic and Atmospheric
Administration gemaakt. Een van de laatste dagen dat men er de zon kon zien. Meer hier. Foto Joseph Phillips
En voor live beelden van de Zuidpool (Amundsen-Scott South Pole Station), zie hier.
20 maart 2016
Nog één plaatje uit mijn favoriete woestijn, aan de voet van Mount Sharp in de krater Gale op Mars. Samengesteld uit ruwe beelden die de Marsrobot Curiosity op 17 maart maakte. Foto's NASA.
13 maart 2016
Zien we hier het oudste stukje zonnestelsel dat we ooit onder ogen kregen? Misschien, zegt onderzoeker Orkan Umurhan in een blog op de website van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA. Het is een stukje van de planeet Pluto. Het landschap zit vol reliëf en blijkt uit methaan(ijs) te bestaan. Bevroren methaan is echter niet stevig genoeg om heuvels te dragen. Het zou heel snel vervloeien waardoor de heuvels zouden inzakken. Er zijn tot op heden maar twee studies bekend naar dit zogeheten reologische gedrag van methaanijs en die spreken elkaar tegen, schrijft Umurhan. Het zou kunnen dat het methaanijs gemengd is met waterijs tot clathraat en dan wordt het een ander verhaal, dat terug zou kunnen gaan tot de oertijd van het zonnestelsel. Zou.... Er is dus meer onderzoek nodig. Het blog staat hier. Foto NASA.
13 maart 2016
De prachtige zonnige (zij het frisse) zondag vandaag viel ook vanuit de ruimte goed op. Deze foto werd met de Terra satelliet gemaakt om 11.55 uur. Langs de grens in het oosten en noordoosten bleven de hele dag wat wolken zichtbaar. De foto is een uitsnede uit een veel groter origineel dat hier staat. Foto NASA.
13 maart 2016
Vroege ochtend boven de Kaukasus, op 2 maart gefotografeerd vanuit het ruimtestation ISS. We kijken naar het westen. Helemaal linksonder
Azerbeidjan dat grotendeels onder mist en lage bewolking ligt. Rechts het zuiden van Rusland, met eveneens mistvelden. Links van het midden nog
een klein stukje Armenië, links verder Georgië. Hi-res hier. Foto NASA
13 maart 2016
De horizon van de aarde vlak voor zonsopkomst, ten noorden van Papoea-Nieuw-Guinea, op 3 maart gefotografeerd vanuit het ruimtestation ISS. Foto NASA.
13 maart 2016
Het noorden van Marokko (onder), de Straat van Gibraltar (in het midden) en het zuiden van Spanje en Portugal (boven), op 2 maart gefotografeerd vanuit het ruimtestation ISS. In Spanje zijn de besneeuwde toppen van de Sierra Nevada goed te zien. Het zwarte streepje links van het midden is een vuiltje op de cameralens. Foto NASA.
10 maart 2016
The Martian. Toch nog even een stukje uit een panorama van beelden die gisteren (9 maart) zijn gemaakt door de Marsrobot Curiosity. Het ruwe beeldmateriaal staat hier. Foto NASA.
10 maart 2016
En voor vandaag nog één plaatje uit die andere mooie woestijn, op Mars. Close-up van de bodem bij de Marsrobot Curiosity, vandaag geschoten. Origineel hier. Foto NASA.
10 maart 2016
"Aard"-kunst. Een stukje woestijn in het uiterste zuidwesten van Egypte, vlak bij de grens met Libië. Opname gemaakt op 20 februari vanuit het ruimtestation ISS, met een 1150 mm telelens. Ik heb de foto wat bewerkt. Het origineel staat hier. Foto NASA.
10 maart 2016
"Aard"-kunst. Een stukje woestijn ten oosten van het plaatsje Al-Kufrah in het uiterste zuidoosten van Libië, tegen de grens met Egypte. Ik heb de foto wat bewerkt. Opname gemaakt op 20 februari vanuit het ruimtestation ISS met een 1150 mm telelens. Het origineel staat hier Foto NASA.
9 maart 2016
7 maart 2016
De rijdende Marsrobot Curiosity heeft op 3 maart weer een hele serie foto's gemaakt die erg geschikt zijn voor panorama's. Hier een eerste stukje panorama en een uitsnede daaruit. Het ruwe beeldmateriaal staat hier Foto's NASA.
7 maart 2016
5 maart 2016
5 maart 2016
2 maart 2016
Onze grote kernfusiereactor, de zon. Hier op 28 februari gefotografeerd vanuit het ruimtestation ISS ten oosten van Australië. Door breking in de dampkring is het
zonsbeeld vervormd. Dat kun je op aarde soms ook zien, bij een heel rustige lucht als de zon net op komt of ondergaat. Hi-res
hier. Foto NASA.
25 februari 2016
24 februari 2016
Het absolute tegenovergestelde van intensief bewoond gebied op aarde: een stukje van het gebergte dat de zuidrand van de Taklamakan-woestijn in het westen van China vormt. Op 7 februari van dit jaar gefotografeerd vanuit het ruimtestation ISS. Hi-res hier en hier. Voor wie de originelen bekijkt: die staan 'op hun kop'. Foto's NASA,
24 februari 2016
21 februari 2016
Op 14 februari stroomde extreem koude heldere droge lucht boven Canada naar het zuiden. Ook het uiterste noordoosten van de VS kwam in deze kou terecht. Heel mooi is te zien hoe de koude lucht de Atlantische Oceaan opgeblazen wordt. Pas op enige afstand uit de kust is de lucht voldoende vochtig geworden om wolken te kunnen laten ontstaan. In de krachtige luchtstroming worden dat allemaal evenwijdig lopende zogeheten wolkenstraten. Helemaal links onder Long Island en New York. Opname gemaakt op 14 februari 2016 vanuit het ruimtestation ISS. Hi-res. Foto NASA.
21 februari 2016
Zoveel gedoe op onze planeet, maar van bovenaf zie je er gelukkig niets van. Het vallen van de avond boven het noordwesten van Iran (onder), het zuiden van de Kaspische Zee (midden) en het westen van Turkmenistan (rechts), gezien vanuit het ruimtestation ISS op 6 februari 2016. In Iran valt de hoogste berg van het land, de Damavan, mooi op (linksonder het midden). Daar weer linksonder van, aan de onderrand van de foto, ligt Teheran. Hi-res hier. Foto NASA.
18 februari 2016
De planeet Saturnus werpt zijn schaduw op de ringen die hem omgeven. Op 14 februari gekiekt door de ruimtesonde Cassini. Foto NASA/ESA/ASI.
16 februari 2016
16 februari 2016
Nederland en omgeving, om 13.05 uur vandaag gefotografeerd door de Amerikaanse satelliet Aqua. Het is een ruwe opname die nog niet gecorrigeerd is op beeldfouten. Mooi is de sneeuw op de Veluwe te zien. Ook op de Sallandse Heuvelrug ligt nog een beetje sneeuw. Het gebied met sneeuw in de Ardennen reikt net tot over de grens in het zuidoosten van Zuid-Limburg. De witte vlekjes boven Friesland zijn kleine stapelwolken. Foto NASA,
13 februari 2016
De ruimtesonde Cassini, die al sinds 2004 om de planeet Saturnus draait, maakt soms haast abstracte foto's. Mijn goede vriend Jona Lendering verwijst dan graag grappend naar het Stedelijk Museum. De afgelopen week heeft de Cassini van grote afstand met allerlei verschillende belichtingstijden en filters de ringen van Saturnus gefotografeerd. De ruwe beelden vind je hier. Hierbij één van die beelden, van 2 februari. Foto NASA/ESA/ASI
13 februari 2016
Afgelopen woensdagavond 9 februari maakte een astronaut vanuit het ruimtestation ISS met een groothoeklens dit bijzondere plaatje van Nederland en omgeving. Links Engeland, boven Denemarken, het zuiden van Noorwegen. het zuiden van Zweden en poollicht aan de horizon, rechts van Duitsland tot aan de Baltische staten. Hi-res hier. Foto NASA.
12 februari 2016
Tussen de enorme aantallen foto's die de astronauten in het ruimtestation maken zitten soms plaatjes die zo uit een science fictionfilm lijken te komen. Deze opname werd gemaakt in de vroege uren van 1 februari 2016 boven India. Foto NASA.
12 februari 2016
In de onafzienbare stroom foto's van de aarde die de astronauten vanuit het ruimtestation ISS maken zitten vaak ware juweeltjes. Op de foto, gemaakt op 6 januari 2016, zien we het bevroren La'nga Co in Tibet. Hi-res hier. Foto NASA.
12 februari 2016
Robot op Mars. Mozaiekje van opnamen van 11 februari 2016 gemaakt door de Marsrobot Curiosity. Bij de mast links sluiten de opnamen niet helemaal goed op elkaar aan, maar het geheel geeft wel een mooi beeld van onze aanwezigheid op een andere planeet. De bijbehorende ruwe beelden zijn hier te vinden. Foto NASA.
9 februari 2016
Zuidoost-Azië in de vroege ochtend van 1 februari 2016, gezien vanuit het ruimtestation ISS. Op de voorgrond Bangkok in Thailand, naar de horizon (onder sluierbewolking) van links naar rechts Ho Chi Minh in Vietnam, Phnom Penh in Cambodja en Can Tho in Vietnam. Alle groene en gele stippen rechtsonder zijn vissersboten in de Golf van Thailand, die 's nachts met krachtige lampen vissen (zeg maar gerust het gebied overbevissen). Aan de horizon gloort de dageraad. Hi-res hier. Foto NASA.
7 februari 2016
Een tijdje geleden schreef ik hier iets over zwarte duinen op Mars die momenteel worden bezocht door de rijdende Marsrobot Curiosity. De duinen zijn vernoemd naar Ralph A. Bagnold, een beroemde woestijnonderzoeker. Over hem schreef ik toen ook iets. Theatergezelschap Adhoc heeft, geïnspireerd door Bagnold, een voorstelling over zand gemaakt. Deze voorstelling, Oase, is op 18 maart te zien in Theater Bouwkunde. Foto NASA.
4 februari 2016
Vlak voor zonsopkomst boven de Stille Oceaan, op 31 januari gefotografeerd vanuit het ruimtestation ISS. De heldere stip is de planeet Venus. De lichte band die naar de horizon gaat is het zogeheten zodiakale licht. Dat is zonlicht dat weerkaatst vanaf stofdeeltjes die met de aarde mee om de zon draaien. Het zodiakale licht is vanaf de aarde ook te zien, maar dan moet je op een heel donkere plaats met een heel heldere lucht zitten.
Hi-res hier. Foto NASA.
31 jan 2016
Een deel van West-Europa, op 28 januari vanuit het ruimtestation ISS gefotografeerd door de Britse astronaut Tim
Peake. We zien links het zuiden van Engeland. Rechts het westen van Frankrijk, midden boven België (vanuit de
ruimte altijd te herkennen aan het oranje netwerk van verlichte snelwegen) en daarboven Nederland. Verder naar
rechts ligt Duitsland onder de bewolking. De twee zeer heldere vlekken in het midden van de foto zijn Londen
(links) en Parijs (rechts). Helemaal rechtsboven de Maan. Hi-res hier . Foto Tim Peake/ESA/NASA.
31 januari 2016
Eind 2013 zetten de Chinezen een lander en een kleine rijdende robot op de Maan. Dat leverde prachtig beeldmateriaal op, waarvan een aantal beelden al wel vrijgegeven was.
Nu is er echter veel in hoge resolutie beschikbaar. Emily Lakdawalla van The Planetary Society heeft daar een hoop werk in gestoken dat
hier te vinden is.
Op de foto hier is de lander te zien die door de rijdende robot Yutu vanaf afstand is gefotografeerd. Hi-res hier.
Foto Chinese Academy of Sciences / China National Space Administration / The Science and Application Center for Moon and Deepspace Exploration / Emily Lakdawalla.
27 januari 2016
Onze blauwe gestreepte planeet. Foto op 24 januari gemaakt vanuit het ruimtestation ISS boven het zuiden van de Atlantische Oceaan. Hi-res
hier. Foto NASA.
26 januari 2016
We zijn in Nederland erg Engels/Amerikaans georiënteerd, maar het is heel leuk ook eens ergens anders te kijken. Zo kwam ik via een tweet vandaag deze foto op het spoor: het Europese Very Large Telescope-complex in het noorden van Chili, gefotografeerd door een Franse Pleiades satelliet. Meer hier.
23 januari 2016
23 januari 2016
Gisteravond weer mijn bijdrage geleverd aan dit project: Het identificeren van foto's van de aarde gemaakt vanuit het ruimtestation ISS. Kijk onder het tabblad Tweets with hi-res voor locaties van via twitter geïdentificeerde foto's. Ik zit er zelf bij als @phi48.
Eén van de prachtige foto's die ik gisteren voor dit project postte, is deze opname, gemaakt op 18 januari, van Heard Island and McDonalds Islands, een eilandgroepje diep in het zuiden van de Indische Oceaan. Er zijn nauwelijks meer afgelegen eilanden op de wereld. Hi-res hier. Foto NASA.
21 januari 2016
De foto is vanuit het ruimtestation ISS gemaakt op 24 december 2015. We zien het noorden van Chili en het noordwesten van Argentinië. De Stille Oceaan op de achtergrond. Hi-res hier. Foto NASA.
21 januari 2016
20 januari 2016
Opwinding onder onderzoekers van ons zonnestelsel vandaag. Draait er voorbij de dwergplaneet Pluto een
niet nog niet ontdekte planeet, tien keer zo zwaar als de aarde? Pluto hoort bij een groot aantal soortgenoten
die met hun allen Kuiper Belt Objects worden genoemd. Ze draaien in banen in de buurt van Pluto en verderop
en met sommige van die banen is iets bijzonders aan de hand (zie het plaatje). De objecten in de paarse banen
draaien allemaal onder een bepaalde vergelijkbare hoek met het vlak waarin alle planeten van ons zonnestelsel
om de zon lopen. Een andere groep, in de blauwe banen, draait onder een hoek daar ongeveer haaks op. De
nu voorgestelde onbekende planeet, in de oranje baan, zou het bestaan van deze groepjes banen kunnen verklaren.
Het wetenschappelijke artikel hierover, vandaag gepubliceerd in The Astronomical Journal, staat hier.
De algemene vuistregel in de sterrenkunde in dit soort gevallen is: zorg nu eerst maar eens dat je hem vindt. Illustratie Caltech/R. Hurt (IPAC).
En natuurlijk is er al een website: The Search for Planet Nine.
17 januari 2016
Sri Lanka en het zuiden van India bij nacht, op 11 januari gefotografeerd vanuit het ruimtestation ISS. De smalle bruingele gekromde band is een zone in de dampkring van de aarde waar luchtmoleculen opgenomen energie uit zonlicht afgeven. Dat gebeurt overdag ook, maar de gloed is zo zwak dat hij alleen 's nachts te zien is. Foto NASA.
16 januari 2016
Even naar een ander oord: Java (in Indonesië) bij nacht, op 10 januari gefotografeerd vanuit het ruimtestation ISS. De blauwe vlekken zijn bliksems in enorme onweersbuien. Rechts in de foto de Kleine Soenda Eilanden. De lichtvlek links van het midden boven Java zijn de steden Martapura en Banjarmasin in het zuiden van Kalimantan. Hi-res hier. Foto NASA.
9 januari 2016
Weer mooie nieuwe aardfoto's vanuit het ruimtestation ISS. Dit is een stukje Somalië, met de kustplaats Merca helemaal rechts aan de rand van de foto. Opname gemaakt op 4 januari. Hi-res.JPG Foto NASA.
9 januari 2016
Ruimtefoto's van de aardse oceanen en de wolkenpartijen erboven blijven - vind ik - een prachtig gezicht. Deze opname werd gemaakt vanuit het ruimtestation ISS op 27 december boven het zuiden van de Stille Oceaan. Hi-res.
8 januari 2016
Vorig jaar juli vloog de ruimtesonde New Horizons langs Pluto. Omdat de ruimtesonde maar een piepklein zwak zendertje aan boord heeft gaat het overseinen van gegevens naar de aarde in zo'n slakkentempo dat het nog tot komend najaar duurt eer alle data op aarde zijn. Het voordeel ervan is dat er haast dagelijks nieuws is, bijvoorbeeld in de vorm van versies in hoge resolutie van foto's die we al wel eerder zagen. Gisteren gaf NASA deze plaat vrij: Pluto in ware kleuren. Hij is zo bruin door een bepaald type koolwaterstofverbinding (tholine) op zijn oppervlak. Hi-res hier.
3 januari 2016
1 januari 2016
31 december 2015
Bij de geboorte van een nieuw jaar deze foto van de geboorte van een nieuwe ster. Het object heet heel saai HH24.
Meer erover hier. Opname gemaakt met de Hubble ruimtetelescoop.
Foto NASA, ESA, the Hubble Heritage (STScI/AURA)/Hubble-Europe (ESA) Collaboration, D. Padgett (GSFC), T. Megeath (University of Toledo), and B. Reipurth (University of Hawaii).
28 december 2015
De astronauten in het internationale ruimtestation hebben het de laatste tijd te druk om nieuwe foto's van de aarde te maken of te uploaden naar het NASA-archief.
Daarom dit plaatje van 14 december. Het is een stukje Sahara op het drielandenpunt van Soedan, Egypte en Libië. Zuid is linksboven. Het enige teken van leven zijn de
condenssporen van vliegtuigen links- en linksonder in de foto. Ik heb het contrast wat verhoogd want het origineel is tamelijk flets. Hi-res hier. Het gebied ligt in het Al Kufra bekken.
Het is een heel oud gebied met restanten van vulkanisme (de donkere bergen) van meer dan een half miljard jaar geleden dat sindsdien water en vooral wind opgevuld is met zand. Foto NASA.
27 december 2015
Duinhelling op Mars, gisteren gefotografeerd door de rijdende Marsrobot Curiosity. Origineel hier.
27 december 2015
Hoe klein we zijn: de aarde en de maan (links) op 26 november gefotografeerd door de Japanse ruimtesonde Hayabusa-2. Die is op weg naar een planetoïde en maakte op 3 december een scheervlucht langs de aarde om meer snelheid te krijgen. Foto JAXA.
27 december 2015
26 december 2015
21 december 2015
20 december 2015
Een bijzondere foto van de aarde, deze week gepubliceerd door de NASA. Hij bestaat uit enkele samengevoegde foto's die de Lunar Reconnaisance Orbiter (LRO) op 12 oktober maakte. Om de aarde zo te zien moet je vanaf hoge breedte van de maan naar de aarde kijken. De LRO vloog op het moment van fotograferen boven de krater Compton, die van ons uit gezien op 55 graden noorderbreedte net voorbij de noordoostelijke rand van de maan ligt (dus rechtsboven van ons uit gezien). De maan keert altijd ongeveer dezelfde kant naar ons toe. Wat we precies van de maan zien varieert een beetje door het jaar heen door kleine veranderingen in de stand van de maan in de ruimte. Hi-res hier. Foto NASA.
20 december 2015
Zoveel prachtig materiaal heb ik om hier nog te delen, maar ja, te weinig tijd momenteel. Deze twee foto's zijn van 13 december, gemaakt vanuit het internationale ruimtestation ISS.
Zuid is links. Het is een stukje woestijn ten zuiden van de stad Semnan in het noordoosten van Iran (coördinaten van het midden van de ronde structuur:
34,90 graden NB, 53,97 graden OL; google maps laat hier een witte kaart zien). Ik heb de foto's wat bewerkt. Hi-res
hier en hier.
17 december 2015
Eindelijk zijn alle hoge resolutie-foto's van de OSIRIS-camera die de Europese komeetverkenner Rosetta vorig najaar van de komeet 67P maakte online gezet.
Het is prachtig materiaal. Hierbij één van die foto's. Hij doet enorm denken aan tekeningen van maanlandschappen zoals illustratoren die midden vorige eeuw maakten.
Hi-res hier. Het hele archief staat hier.
17 december 2015
De rijdende Marsrobot Curiosity heeft een gebied bereikt met zwarte duinen. Hier een prachtig mozaïek van opnamen die de robot gisteren maakte. Het panorama is samengesteld door Damia Bouic, een van die paar beeldbewerkingsamateurs in de wereld die prachtige dingen doen met ruw beeldmateriaal van ruimtesondes. Foto NASA/Damia Bouic.
13 december 2015
12 december 2015
9 december 2015
6 december 2015
6 december 2015
Een nieuwe aanwinst voor de Afdeling Space van het Stedelijk Museum: een detail van de grote ijsvlakte die op Pluto is ontdekt toen de ruimtesonde New Horizons op 14 juli van dit jaar voorbij vloog. De vlakte zit vol putjes en putten. Waarschijnlijk gaten doordat er ijs is verdampt of het oppervlak om een of andere reden ter plekke is ingezakt. Ook zijn er wat 4 bulten te zien, waar het oppervlak kennelijk wat omhoog gekomen is. Foto NASA/JHU-APL/SwRI.
6 december 2015
Uit de Afdeling Space van het Stedelijk Museum zoals een collega dat noemt: wielspoor van de rijdende Marsrobot Curiosity, op 3 december gefotografeerd. De Curiosity is bij een gebiedje met heel donkere duinen aangekomen en de vluchtleiders rijden de robot daar voorzichtig in om te kijken hoe stevig het zand is. Het zand is zo donker omdat het verweerde lava is. Foto NASA.
3 december 2015
Zo raasde ruimtesonde Hayabusa-2 vanochtend op 3100 km hoogte langs de aarde. Hier een interactieve animatie. Foto JAXA.
2 december 2015
Morgen in de ochtend raast de Japanse ruimtesonde Hayabusa-2 langs de aarde. Hij pikt dan bewegingsenergie van de aarde op om zijn koers te veranderen richting planetoïde Ryugu.
Daar moet hij in 2018 aankomen. Hayabusa-2 werd op 3 december 2014 in een baan om de zon gebracht die hem dus nu terug bij de aarde brengt, om met hulp van het aardse
zwaartekrachtveld versneld te worden, richting zijn doel. Op 26 november maakte de ruimtesonde van drie miljoen kilometer afstand deze foto van de aarde en de maan.
Noord is linksboven. Op aarde zien we rechts Australië, links Azië en in het midden langgerekte bewolking boven de Stille Oceaan. Meer over deze ruimtemissie. Foto JAXA.
30 november 2015
30 november 2015
29 november 2015
De planeet Saturnus bestaat voor het overgrote deel uit gas. Wat wij als 'buitenkant' zien is in het algemeen de top van de buitenste gas- of wolkenlaag. Daarboven zweven richting
de polen van de planeet nog deeltjes die waarschijnlijk tussen een halve en twee micrometer (een duizendste millimeter) groot zijn. Mogelijk bestaan ze uit ijs
(bijvoorbeeld fosforwaterstofijs) en/of koolwaterstofverbindingen. Er is nog weinig over bekend. De Amerikaans-Europese ruimtesonde Cassini maakte op 24 november
deze prachtige foto van mistlagen boven de zichtbare 'buitenkant'. Origineel hier. Foto NASA/ESA/ASI.
28 november 2015
24 november 2015
Na de desolate wereld van Mars zo op het oog een bijna even desolaat plaatje van de aarde, gefotografeerd vanuit het internationale ruimtestation ISS. Het is een gebied in Zuid-Afrika, ten zuidwesten van de stad Kimberly. De rivier die beneden in de foto te zien is en dan links naar het noorden gaat is de Oranjerivier. Waar hij naar het noorden afbuigt ligt de plaats Prieska. De originele foto, gemaakt op 14 november, was nogal heiig, dus ik heb het contrast iets verhoogd.
Hi-res hier. Foto NASA.
24 november 2015
24 november 2015
"Prachtige dode natuur". Zo omschreef een bioloog dit landschap naar aanleiding van een plaatje dat op twitter verscheen. Ik heb uit een aantal ruwe opnamen dit mozaïek gemaakt. Mars, op 9 november gefotografeerd door de rijdende robot Curiosity. Voor wie de film The Martian heeft gezien: zo ziet Mars er dus in het echt uit. Wil je zelf knutselen? De ruwe beelden staan hier.
22 november 2015
De astronauten in het internationale ruimtestation ISS hebben onlangs een hele serie eilanden en atollen gefotografeerd in het westen van de Stille Oceaan (in de Marshall Eilanden, Nauru, Wallis Islands en zo meer). Dit is Makin Island in de Marshall Eilanden, gefotografeerd op 9 november.
Hi-res hier. Foto: NASA.
22 november 2015
Ile Europa (Europa-eiland), tussen Madagascar en Mozambique, op 14 november gefotografeerd vanuit het internationale ruimtestation ISS.
Hi-res hier. Foto: NASA.
12 november 2015
Een jaar geleden landde de kleine robot Philae op de komeet 67P. Die landing slaagde uiteindelijk wel, maar verliep heel anders dan gepland.
ESA heeft er een fraai reconstructiefilmpje over gemaakt, te vinden in het document
hier.
9 november 2015
Om mee af te sluiten vandaag het vallen van de avond boven Midden-Amerika en het westen van de Golf van Mexico, op 31 oktober gefotografeerd vanuit het
internationale ruimtestation ISS. Hi-res hier. Foto: NASA.
9 november 2015
Begin november kreeg het zuiden van het Arabisch Schiereiland (en Jemen in het bijzonder) te maken met een heuse tropische wervelstorm, Chapala genoemd. De storm trok eerder over het eiland Socotra (dat ook tot Jemen hoort). Op dit moment trekt een nieuwe, kleinere storm (Megh gedoopt) over het gebied. Dit is erg uitzonderlijk. Hier Chapala, op 1 november gefotografeerd vanuit het internationale ruimtestation ISS.
Hi-res hier. Foto: NASA.
9 november 2015
Aan de ochtendhemel, vlak voordat de zon opkomt, vormen de planeten Venus, Mars en Jupiter al enkele weken een mooi trio. Deze foto, op 1 november gemaakt vanuit het ruimtestation ISS ter hoogte van de zuidpunt van Afrika, laat dat vanuit de ruimte zien. De helderste stip is Venus. Links ervan de wat minder heldere Jupiter. Rechtsonder Venus de duidelijk iets rode Mars.
Hi-res hier. Foto: NASA.
9 november 2015
Stofplaneet. Foto op 1 november gemaakt vanuit het internationale ruimtestation ISS boven het noorden van Pakistan en India. Helemaal links uitlopers van de Himalaya. Stof in de atmosfeer maakt het land hier bijna onzichtbaar. Links de weerkaatsing van de zon op een rivier.
Hi-res hier. Foto: NASA.
7 november 2015
Gisteren sprak ik toevallig kort met de Nijmeegse astronoom Paul Groot. Hij is een van de projectleiders van de European Galactic Plane Surveys, afgekort EGAPS.
In dit project wordt onze hele Melkweg tot sterren van magnitude 21 (zeer zwak dus) gefotografeerd. Eind van dit jaar moeten de laatste van de geplande 15.000 foto's gemaakt zijn.
Hoe de Melkweg er in een dergelijk detail uitziet, toont de foto (gemaakt met de Hubble ruimtetelescoop). Doel van het project is het vinden van een bepaald type zeer zeldzame
extreme ster. Als alle materiaal vergaard is moet dat een foto in hoge resolutie opleveren van 72 meter lang en 2 meter hoog! We hebben gisteren even zitten filosoferen hoe
geweldig het zou zijn als zo'n foto ook werkelijk afgedrukt en ergens in de openbare ruimte geplaatst zou kunnen worden. Overigens komen alle foto's online, zodat ook andere
sterrenkundigen er onderzoek aan kunnen doen. Foto NASA/ESA/SWEEPS Team.
29 oktober 2015
En ter afsluiting nog even naar de planeet Mars met deze foto van de Marsrobot Curiosity van afgelopen zondag.
Origineel hier. Foto NASA.
29 oktober 2015
Saturnus is de planeet met de prachtige ringen. Aan de buitenkant van het ringsysteem bevindt zich de heel dunne F-ring die vanaf de aarde maar met moeite te zien is. Het is een bijzondere ring, want hij wordt voortdurend vervormd door de kleine maantjes Prometheus en Pandora die pal aan weerszijden van de ring om Saturnus draaien. Ook in de ring draaien waarschijnlijk heel kleine maantjes mee. Door hun verstorende aantrekkingskrachten ontstaan zo nu en dan tijdelijk 'knopen' en 'fonteinen' (zoals hier te zien) en golven in de ring. Meer over deze foto hier. Foto gemaakt door de ruimtesonde Cassini. Foto NASA/ESA/ASI
29 oktober 2015
De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA gaf aan het begin van de avond deze nieuwe foto van dwergplaneet Pluto vrij. De foto werd gemaakt op 14 juli van dit jaar door de ruimtesonde New Horizons. In september werd het origineel al gepubliceerd, maar de foto is nu bewerkt naar een hogere kwaliteit. Hi-res hier. Foto NASA/JHU-APL/SwRI.
21 oktober 2015
Het blijft toch een prachtig gezicht, het Nabije Oosten vanuit de ruimte. Foto gemaakt op 14 oktober vanuit het ruimtestation ISS. Foto NASA
.
20 oktober 2015
De aangekondigde website waarop dagelijks nieuwe beelden van de aarde verschijnen,
vanaf zo'n 1,5 miljoen kilometer afstand gemaakt met de Amerikaanse satelliet DSCOVR, is eindelijk in de lucht. Hier een beeld van
17 oktober. Hi-res hier.
17 oktober 2015
Een zware sterexplosie 8000 jaar geleden, in het sterrenbeeld Zwaan op 2100 lichtjaar van ons vandaan, produceerde de zogeheten Sluiernevel. Dit is een detail uit die nevel,
gefotografeerd met de Hubble ruimtetelescoop. Hi-res opname. Foto NASA/ESA/Hubble Heritage Team (STScI/AURA).
16 oktober 2015
16 oktober 2015
Vandaag zijn weer nieuwe foto's van de ruimtesonde New Horizons, die in juli langs Pluto vloog, online gezet. Het gaat om opnamen in veel groter detail van gebieden waarvan eerder al overzichtsfoto's waren gepubliceerd. De foto hier laat tal van putjes en linksonder een heuvel zien. Het terrein doet denken aan gebieden bij de noordpool van Mars wanneer daar in het voorjaar koolzuurijs verdampt. Daarbij ontstaan ook dergelijke putvormige holtes. Foto NASA/JHU-APL/SwRI.
16 oktober 2015
15 oktober 2015
We leven in een zonnestelsel vol wonderbaarlijke werelden. Deze foto is gisteren gemaakt door de ruimtesonde Cassini die een scheervlucht langs de Saturnus-maan Enceladus
maakte. Het is een nog ruwe opname. Bewerkte beelden komen binnenkort. Enceladus bestaat uit ijs. We zien inslagkraters en barsten in het ijsoppervlak. Wie meer van
die passage van gisteren wil zien kan hier terecht. Foto NASA/ESA/ASI.
15 oktober 2015
Buiten is het nat en kil. Op mijn scherm zie ik het hart van Frans Polynesië in de tropische Stille Oceaan. In het midden het dubbeleiland Raiatea (onder) en Tahaa, omringd door koraalriffen. Foto gemaakt op 26 september vanuit het ruimtestation ISS. Origineel hier. Foto NASA.
13 oktober 2015
Prachtige nachtfoto van ons deel van West-Europa, gemaakt op 27 september vanuit het ruimtestation ISS. We kijken naar het westen. Nederland en België beneden, Frankrijk met Parijs links, Groot-Brittannië met Londen boven het midden, Ierland bovenaan. Op de zuidelijke Noordzee zijn tal van schepen te zien die liggen te wachten voor de verschillende havens in Nederland en Engeland. Foto NASA.
13 oktober 2015
Een groter contrast dan met het onverlichte Noord-Korea is er haast niet: overvloedig kunstlicht 's nachts in de Verenigde Arabische Emiraten, aan de Straat van Ormoes. Links het zuiden van Iran met de havenstad Bandar-e Abbas. Foto gemaakt op 3 oktober vanuit het ruimtestation ISS. Origineel hier. Foto NASA.
13 oktober 2015
Ik heb hier al eens eerder zo'n foto laten zien maar het blijft een bizar gezicht: Noord-Korea en omgeving 's nachts gezien vanuit het ruimtestation ISS. Deze foto is gemaakt op 26 september. Onder in de foto zien we de fel verlichte metropool van Seoul in Zuid-Korea. Net daarboven slingert een oranje lijn. Dat is de verlichte zwaar bewaakte grens met Noord-Korea. Dat land is op wat licht uit de hoofdstad Pyongyang na 's nachts vrijwel donker. Verder naar boven het noordoosten van China. Op zee zijn op diverse plekken lichtjes te zien. Dat zijn allemaal vissersboten die met felle schijnwerpers aan het vissen zijn. Origineel van de foto hier. Foto NASA.
13 oktober 1015
De afgelopen weken hebben astronauten vanuit het ruimtestation ISS Nederland verscheidene keren 's nachts gefotografeerd. Deze foto is van 6 oktober. We kijken naar het noordoosten. Linksonder het zuidoosten van Engeland, midden onder het oranje verlichte België, links daarboven Nederland. Helemaal linksboven het zuiden van Noorwegen, met poollicht aan de horizon. Midden boven aan de horizon het zuiden van Zweden. De vage gebiedjes en gebieden overal in de foto worden veroorzaakt door wolken. Originele foto hier. Foto NASA.
9 oktober 2015
Dwergplaneet Pluto in tegenlicht. Deze foto haalde alle media, met de mededeling dat ook Pluto, net als wij, een blauwe hemel heeft. Maar is dat ook zo? Het blauwe licht komt door verstrooiing van zonlicht door heel kleine deeltjes tholine. Dat is een methaanverbinding die onder invloed van ultraviolette straling ontstaat. De deeltjes zelf hebben een grijze of rode tint, maar door hun afmeting verstrooien ze wit licht (van de zon) zodanig dat we voornamelijk blauw zien. Net zo zorgen stikstofmoleculen in onze lucht door verstrooiing voor onze blauwe hemel. De hoeveelheid deeltjes rond Pluto is zo klein dat je vanaf het oppervlak waarschijnlijk helemaal niets van dat blauw ziet, maar gewoon een pikzwarte hemel. Origineel hier.
9 oktober 2015
Hier stond, volgens de allernieuwste inzichten van NASA, tussen 3,8 en 3,3 miljard jaar geleden een meer. De foto is gemaakt door de Marsrobot Curiosity die in 2012 in de krater Gale landde en daar geologisch onderzoek doet. Waar het water van dat meer vandaan kwam is nog een raadsel. Eén van de betrokken onderzoekers, John Grotzinger, zegt: "We hadden de neiging te denken dat Mars een eenvoudige planeet is, net zoals we dat vroeger over de Aarde dachten. Hoe meer je kijkt, hoe complexer het allemaal blijkt. We zullen al onze veronderstellingen dus opnieuw moeten gaan overwegen." De foto is bewerkt naar aardse kleuren, om de geologen het bestuderen van de beelden gemakkelijker te maken. Daarmee is er blauw in de foto gekomen (op Mars is de lucht in werkelijkheid oranje getint) en zijn de schaduwen zwarter geworden. Hi-res van de foto hier. Foto NASA.
1 oktober 2015
27 september 2015
In het mediageweld van gisteren rond de persconferentie van de NASA over water op Mars is een even interessante persconferentie in Nantes ten onder gegaan.
Daar presenteerden Europese onderzoekers bewijs dat de komeet 67P uit twee kometen bestaat. Sinds vorig jaar zomer draait de Europese ruimtesonde Rosetta
rond 67P. Die heeft een opvallende vorm, als van een badeendje. Op de komeet zijn overal gelaagde structuren te zien. Een nauwgezette analyse heeft nu uitgewezen
dat 67P uit twee verschillende aan elkaar gekitte kometen bestaat. Beide kometen zijn afzonderlijk ontstaan in de beginjaren van het zonnestelsel. Eens zijn ze zo zacht
met elkaar gebotst dat ze aan elkaar vastvroren en uiteindelijk één omhullende stofmantel kregen. Op de foto een samenvatting van de studies die tot de conclusie van
de dubbele komeet hebben geleid. Meer en foto's hier.
27 september 2015
Op bijna 36.000 kilometer hoogte boven de westelijke Stille Oceaan ten noorden van Papua Nieuw Guinea staat de Japanse weersatelliet Himawari-8.
Hij maakt elke tien minuten een foto van de aarde die in zeer hoge resolutie geplaatst wordt.
Bijgaande foto is van vanochtend plaatselijke tijd. Langs de grens tussen dag en nacht zien we linksboven een wervelstorm. Het is tyfoon Dujuan.
Ten noorden ervan ligt de tropische storm Phanfone die gisteren Japan bereikte. Foto JMS.
27 september 1015
26 sept 2015
Eindelijk nieuwe foto's van de ruimtesonde NewHorizons van de Pluto-maan Charon, tenminste al bestaande foto's maar dan nu in hogere resolutie. Ik heb er dit mozaiekje van gemaakt. Charon ziet er totaal anders uit dan Pluto. Heeft alles met verschil in interne warmtehuishouding van beide te maken, maar waardoor die zo verschillend is moeten de onderzoekers gaan achterhalen. De ruwe beelden staan hier. Foto's NASA/JHU-APL/SwR.
25 september 2015
22 september 2015
De maan Enceladus (boven) met zijn geisers van waterdamp en ijsdeeltjes, onder de buitenste laag van de dampkring van Saturnus.
De foto is een bewerking van een opname van de ruimtesonde Cassini door Gordan Ugarkovic, bekend om zijn prachtige bewerkingen van ruimtefoto's.
Het plaatje komt uit de film In Saturn's Rings, vorig jaar in de VS uitgebracht voor IMAX-theaters. Meer over die film hier.
21 september 2015
Op google earth kun je natuurlijk elke plek in de wereld bekijken, maar ik laat me graag verrassen door de astronauten in het ruimtestation ISS. Deze foto maakten ze op 13 september en zonder die foto zou ik nooit bedacht hebben hier eens te gaan kijken. Links in de foto een komvormige vallei die als bijnaam de Punchbowl heeft. Hij ligt rond het dorp Haean in het noordoosten van Zuid-Korea, pal tegen de grens met Noord-Korea aan (hier langs de linkerrand van de foto). Er is in dit gebied in de Koreaanse oorlog hard gevochten om zowel het dal als de heuveltoppen er rondom heen. In het dal liggen een paar dorpjes en heel veel rijstvelden. Dat zijn al die voornamelijk blauw gekleurde vlakjes. De bijnaam werd gegeven door soldaten van de vredesmacht van de Verenigde Naties die hier na het bestand werd gelegerd. Het origineel staat hier. Foto NASA.
18 september 2015
Gisteravond gaf NASA nieuwe foto's van Pluto vrij afgelopen juli gemaakt door de ruimtesonde New Horizons. Ze horen tot de spectaculairste
die ooit in ons zonnestelsel zijn gemaakt. De Rus Roman Tkachenko bewerkte de opvallendste foto op basis van technische gegevens van de MVIC
camera aan boord tot de kleurenopname die je hier ziet. De kegelvormige bergen links zijn zo'n 3500 meter hoog en ze bestaan uit waterijs
(dat bij de extreem lage temperatuur op Pluto bikkelhard is). Mogelijk zijn ze een soort ijsvulkanen. Let ook op de bandstructuur boven de horizon.
Er hangt boven Pluto een gelaagde mist van heel kleine ijsdeeltjes. De nieuwste foto's vind je hier.
13 september 2015
De Europese ruimtesonde Rosetta draait nog altijd om komeet 67P heen. Hoewel de komeet op 13 augustus zijn kleinste afstand tot de zon bereikte en zich nu weer van de zon verwijdert, lijkt zijn activiteit toe te nemen. Deze foto dateert van 5 september. Het lijkt erop dat de komeet hier naast gas en stof ook grotere deeltjes verliest. De foto is een ruw beeld, dus nog niet gecorrigeerd voor eventuele beeldfouten. Meer hier. Foto ESA/Rosetta/NavCam – CC BY-SA IGO 3.0.
13 september 2015
Algengroei in de Botnische Golf bij Finland, op 7 augustus in het infrarood gefotografeerd door de Europese satelliet Sentinel-2. Door het warme weer en
een rustige zee kwam begin augustus een enorme algengroei op gang. Ik heb het contrast in de foto wat verhoogd om de structuren beter zichtbaar te maken.
Op het originle beeld is mooi
te zien hoe schepen sporen door de algenvelden trekken. Foto Copernicus Sentinel 2/ESA.
13 september 2015
13 september 2015
De Marsrobot Curiosity is afgelopen week naar een nieuwe locatie gereden. Daar heeft hij allereerst zijn nieuwe omgeving in detail gefotografeerd.
Uit ruwe beelden (gemaakt op 10 september en hier te vinden) stelde ik dit panorama samen.
In de verte Sharp Mountain, de grote berg in de krater Gale waar Curiosity in 2012 landde.
11 september 2015
11 september 2015
Er zit sinds vorige week vrijdag een Deense astronaut in het ruimtestation ISS, Andreas Mogensen. Morgen komt hij al weer terug naar de aarde. Gelukkig voor hem was het eerder deze week in Denemarken mooi weer en kon hij op 7 september bijgaande foto maken. Nederland was die dag bewolkt. Hi-res hier. Foto NASA.
8 september 2015
6 september 2015
Geen bacteriekolonie of een zeepok, maar Isola di Montecristo, het Italiaanse eilandje waar een deel van de beroemde roman
De graaf van Montecristo van Alexandre Dumas speelt. Op 30 augustus gefotografeerd vanuit het ruimtestation ISS.
Het origineel staat hier. Foto NASA.
5 september 2015
Gisteren op Mars. Een opvallende bodemverkleuring, gefotografeerd door de Marsrobot Curiosity. De foto is jammer genoeg alleen in zwart-wit opgenomen.
Het is nog niet bekend waarom de bodem daar lichter van tint is. Stond ik daar maar met mijn geologenhamer...
Het origineel staat hier. Onderaan twee van de wielen van de robot. Foto NASA.
6 september 2015
6 september 2015
Maastricht en omgeving, op 30 augustus gefotografeerd vanuit het ruimtestation ISS. Noord is links. De werkzaamheden aan de A2 zijn goed te zien. Het origineel staat hier. Foto NASA.
5 september 2015
Gisteren op Mars. Een opvallende bodemverkleuring, gefotografeerd door de Marsrobot Curiosity. De foto is jammer genoeg alleen in zwart-wit opgenomen. Het is nog niet bekend waarom de bodem daar lichter van tint is. Stond ik daar maar met mijn geologenhamer... Het origineel staat hier. Onderaan twee van de wielen van de robot. Foto NASA.
5 september 2015
Ogenschijnlijk een wat saaie foto, op 2 september gemaakt vanuit het ruimtestation ISS. Het is een deel van het noordelijke stuk van het Urmia-meer in het uiterste noordwesten van Iran. Dit meer is de laatste decennia enorm ingekrompen en nog veel zouter geworden dan het al was. Al die witte vlekjes midden en linksonder zijn zoutpilaren en zouteilandjes. Ik heb het contrast van het beeld wat vergroot om ze beter zichtbaar te maken. Het origineel staat hier. Foto NASA.
4 september 2015
De orkaan Jimena, ten westen van Mexico, die aan het afzwakken is naar een tropische storm. Het oog van de orkaan is inmiddels verdwenen. Foto gemaakt op 30 augustus vanuit het ruimtestation ISS. Foto NASA.
4 september 2015
De vroege ochtend van 30 augustus, gezien vanuit het ruimtestation ISS. Op de voorgrond een stukje Nieuw Zeeland. De heldere 'ster' is de planeet Venus. Aan de horizon kondigt zich de nieuwe dag aan. De cilinder is het Japanse vrachtschip HTV-5 dat onlangs aan het station koppelde. Foto NASA.
2 september 2015
De Aarde zoals we die zelden zien, op 31 augustus gefotografeerd door de Japanse weersatelliet Himawari-8 die in een geostationaire baan op een vaste positie boven het westen van de Stille Oceaan staat. Foto JMA.
2 september 2015
Gisteren liet ik hier wat van de planeet Mars zien, met prachtig verweerd gesteente. Op een andere foto, gemaakt op diezelfde dag (27 augustus), steekt een heel dun stukje steen uit het zand (zie bij de pijl linksboven in de foto). Hoe lang zou dit hier al zo staan? Duizend jaar, een miljoen, een miljard? Foto NASA.
2 september 2015
Een van de merkwaardigste nieuwe ontdekkingen in het zonnestelsel: een eenzame kegelvormige berg (6 km hoog!) op de planetoïde Ceres, gefotografeerd door de ruimtesonde Dawn die om dit hemellichaam heen draait. Het is de enige berg in deze soort op de heel Ceres. Hoe hij ontstond is nog een raadsel. Foto gemaakt op 19 augustus. Foto NASA.
2 september 2015
Vanochtend vroeg plaatselijke tijd werd vanaf Cape Canaveral in Florida een Atlas V-raket (met een militaire lading) gelanceerd. Aan de grond was de zon nog niet op, maar op de hoogte waarop de tweede trap ontbrandde was de zon al wel boven de horizon. Dat leidde tot dit spectaculaire beeld. Foto ULA.
2 september 2015
2 september 2015
1 september 2015
De onderzoekers die met de Marsrobot Curiosity werken laten hem met enige regelmaat zijn hele omgeving in hoge resolutie fotograferen. Dat doet men om die omgeving goed te documenteren en te bestuderen en als referentie voor detailwaarnemingen. Op 27 augustus maakte de robot een groot aantal opnamen. Uit een aantal daarvan stelde ik het mozaïek hier samen. Ter plekke ligt een gesteentepakket dat uit soms uiterst dunne laagjes bestaat. Dat pakket is verbrokkeld en door wind verweerd tot soms bizarre vormen. Die blijven in het kurkdroge klimaat van Mars bijna 'eeuwig' bewaard. Foto's NASA.