ASTRONET was in het buitenland van 12 juli tot 28 juli. Het nieuws op deze pagina is dus slechts tot 12 juli bijgehouden.
De chemische analyse van Barnacle Bill werd woensdagnacht 9 juli tijdens een persconferentie bekend gemaakt. De samenstelling van de rots vormde een 'volkomen verrassing' , aldus dr. Hap McSween, een van de geologen die verbonden is aan het Pathfinder team. Geologisch lijkt Mars veel meer op de aarde dan de maan. Barnacle Bill bestaat voor een derde deel uit kwarts. Op de maan komt geen kwarts voor. Daarnaast bevat het rotsblok veldspaat en orthopyroxeen, die eveneens veel in de aardkorst voorkomen. Al met al doet het denken denken aan andesiet, het op een na bekendste type lava op aarde. Dat betekent nog niet dat Barnacle Bill door vulkanische activiteit is ontstaan. Er zijn wel vulkanen op Mars. Maar het kwarts kan ook het gevolg zijn van gesmolten en weer gestolde rots dat vrijkwam na een meteorietinslag.
Als landingsplaats voor Pathfinder was van tevoren al een gebied uitgezocht, waarvan men vermoedde dat het een stroombedding was. Dat lijkt nu bevestigt. Rotsblokken liggen tegen elkaar opgestapeld alsof ze door stromend water zijn verplaatst, en ze lijken een korst te hebben die op afzetting van zout lijkt, dat achterbleef in holtes op de rotsen toen het water zich terugtrok.
De hoeveelheid water die door het gebied stroomde zou duiden op een debiet van een miljoen kubieke meters per seconde: genoeg om op aarde een basin als dat van de Middellandse Zee te vullen.
Om 20.36 u. Nederlandse tijd werd het signaal ontvangen dat de stuiterballonnen waren leeggelopen en teruggetrokken, en dat zijwanden van het landingsvaartuig waren opengeklapt. Naar later bleek, is het landingsvaartuig 16 maal gestuiterd alvorens op het Marsoppervlak tot stilstand te komen.
De radio van het landingsvaartuig werd uitgeschakeld om de batterijen te sparen. Om 4 juli 23.07 u. Nederlandse tijd stond de aarde hoog genoeg boven de Mars-horizon om de signalen van de lander te ontvangen. Om 23.20 u. kwam de stroom gegevens vanaf het Marsoppervlak op gang.
De eerste, grove zwart-wit beelden werden verzonden waaruit bleek dat de Pathfinder op zijn basis terecht is gekomen.
Een paar airbags werden inderdaad uit de weg geruimd. Maar de eerste Mars-dag of 'sol' was al voorbij, zodat het tot 23 u. Nederlandse tijd duurde voordat de aarde weer hoog genoeg boven de Mars-horizon stond voor communicatie.
Toen bleek er iets mis met de communicatie. Er konden slechts kleine pakketjes signalen worden uitgewisseld tussen Sojourner en Pathfinder, en dus ook met de aarde. De hele zaterdag zijn vluchtdeskundigen van het JPL in de weer geweest met het zoeken naar een oplossing.
Tijdens sol 3 (6/7 juli) ging Sojourner verder met zijn rit over Mars. De mini-rover kroop 36 centimeter, en ging op weg naar een rotsblok dat de bijnaam 'Barnacle Bill' kreeg. Daar snuffelde het aan met zijn APXS (Alpha Proton X-ray Spectrometer).
Tijdens sol 4 maakte Sojourner een hoge-resolutiefoto van een rotsblok in de buurt van Barnacle Bill, dat van het JPL-team de bijnaam Yogi kreeg. Het was de bedoeling om ook Yogi te besnuffelen met de APXS. Maar aan de voorzijde van het rotsblok bevindt zich een kuil waar Sojourner in had kunnen glijden. Om te voorkomen dat de mini-rover zou worden beschadigd, werd Sojourner tijdens sol 5 (8/9 juli) langszij gemanoeuvreerd, naar een punt waar de rots wel was te benaderen.
Tijdens sol 6 (9/10 juli) nam Sojourner foto's van Yogi en zijn omgeving. Helaas reed de mini-rover daarbij met zijn rechter voorwiel tegen de zijkant van de rots op. Gelukkig stopte Sojourner uit zichzelf zodat hij geen schade ondervond.
De volgende dag zou geprobeerd worden Sojourner achteruit te laten rijden. Toch bleef Sojourner bij Yogi steken omdat de communicatie tussen de aarde en de Pathfinder niet op gang kwam. Een commando om de ontvanger van de lander aan te zetten was 11 minuten te laat verzonden. De fout werd pas een paar uur later ontdekt. Toen werd besloten alle geplande activiteiten uit te stellen. "De zevende dag is ook op Mars een rustdag," grapte men maar bij het JPL.
Tijdens sol 8 (11/12 juli) werd geprobeerd de Sojourner achteruit te rijden. Dat lukte, maar kort daarna deed zich een computerfout voor waardoor de communicatie weer werd verbroken. Pas om 09.15 u. Nederlandse tijd kwam de communicatie weer op gang.
Tijdens sol 9 (12/13 juli) zond Pathfinder eenderde van een kleurenpanorama naar de aarde. Omdat de transmissie van de panorama-opname voorrang kreeg, werd Sojourner (weer) een dag aan zijn lot overgelaten.
De mini-rover was ontworpen om in ieder geval 7 dagen rond te rijden. Het ziet er echter naar uit dat zijn missie nog wel enkele weken zal worden verlengd. De missieduur van het landingsvaartuig zelf is in eerste instantie voorzien voor de duur van 30 dagen.
Er zijn speciale Internet sites die alle activiteiten rond deze missie rechtstreeks bijhouden en ook de beelden vanaf het Marsoppervlak tonen.
Onderaan deze pagina bevinden zich nog andere nuttige links.
Klik op de dichtstbijzijnde lokatie.
Silicon Graphics, Inc. - USA | ||
CompuServe - USA | ||
National Space Society (NSS): Mars Madness