PLANETOÏDE VERNOEMD NAAR HONDERDJARIGE MIEP GIES



Miep Gies signeert haar boek. Foto: Wikipedia.


Astronet

Haarlem, 4 oktober 2009

Evenals de in de Tweede Wereldoorlog omgekomen dagboekschrijfster Anne Frank, krijgt nu ook Miep Gies een planetoïde naar zich vernoemd. Dat heeft de Internationale Astronomische Unie (IAU) op zondag 4 oktober bekend gemaakt.

Officiële beschrijving:

(99949) Miepgies = 1972 FD

Discovered 1972 Mar. 16 by T. Gehrels at Palomar.

Miep Gies (née Hermine Santrouschitz; b. 1909) is one of the Dutch citizens who hid Anne Frank and her family from the Nazis during World War II. She discovered and preserved Anne's diary after her arrest and deportation.
The name was suggested by C. Koppeschaar.

Miep Gies was een van degenen die met gevaar voor eigen leven onderduikers hielp die zich schuil hielden in het 'achterhuis' van de Prinsengracht 263 in Amsterdam. Daaronder bevonden zich Anne Frank, haar zus en haar ouders. Na de arrestatie van de onderduikers op 4 augustus 1944 vond Gies de dagboekpapieren van Anne Frank en verstopte die. Na de oorlog gaf ze de documenten aan Otto Frank, die als enige de concentratiekampen had overleefd. Hij zorgde ervoor dat het dagboek van zijn in Bergen-Belsen omgekomen dochter werd uitgegeven. Inmiddels is het in zo'n zeventig talen vertaald en zijn er ruim dertig miljoen exemplaren van verkocht. Daarmee behoort het tot een van de meest gelezen boeken ter wereld.

Miep Gies vierde 15 februari dit jaar haar honderdste verjaardag. De nu naar haar vernoemde planetoïde, die voortaan 'Miepgies' heet, beweegt zich op een afstand van 327 miljoen tot 441 miljoen kilometer van de zon in de ruimte tussen de planeten Mars en Jupiter. Een planetoïde bestaat meestal uit rotsachtig materiaal en kan verschillen in omvang van een kleine kei tot een heuze miniplaneet met een diameter van 1000 kilometer. De diameter van planetoïde Miepgies bedraagt naar schatting 7 kilometer.



De baan van planetoïde (99949) Miepgies in ons zonnestelsel.

Er zijn tot nu toe bijna 218.000 planetoïden ontdekt en van een nummer voorzien. Iets meer dan tienduizend daarvan dragen een naam. Nadat de namen van mythologische goden en helden vergeven waren, werden ook stervelingen van betekenis aan de hemel vereeuwigd. Veel planetoïden zijn vernoemd naar wetenschappers en Nobelprijswinnaars, beroemde schrijvers, filmsterren, musici en kunstenaars. Iets minder dan 300 planetoïden zijn vernoemd naar Nederlanders of Nederlandse geografische benamingen. Nobelprijswinnaars Gerard 't Hooft en Martinus Veldman hebben er een, evenals de schrijfsters Cissy van Marxveldt en Hella Haasse. Ook Rembrandt, Vincent van Gogh en Michiel de Ruyter cirkelen rond in de ruimte.


MEER INFORMATIE

Algemeen over planetoïden:
Eerder nieuws over naamgeving van planetoïden op Astronet:

Tekst: Carl Koppeschaar