Planeto´de 9490 Gosemeijer
In memoriam Hennie Gosemeijer

Euregio Publiekscentrum voor Sterrenkunde
Frensdorferweg 22, 7635 NK Lattrop.
Tel. 0541-229700

9 februari 2000

Planeto´de vernoemd naar Hennie Gosemeijer

Een in 1971 ontdekte planeto´de is naar de oprichter van de Volkssterrenwacht Twente, Hennie Gosemeijer, vernoemd. Dit is voor een amateur-sterrenkundige de grootste eer die je kan toekomen. Deze planeto´den draaien in het zonnestelsel tussen de banen van de planeten Mars en Jupiter, en zijn eigenlijk enorme rotsblokken in een baan om de zon.

Jaarlijks worden nog nieuwe exemplaren ontdekt, en het is gebruikelijk om deze objecten te benoemen naar beroemde persoonlijkheden of mensen die zich verdienstelijk hebben gemaakt op sterrenkundig terrein. Zo zijn er rotsblokken genoemd naar Newton en Einstein, maar ook naar bekende musici als Bach en schilders als Vermeer.

Een in 1971 ontdekt object met het nummer (9490) is nu genoemd naar de Nederlandse amateur-sterrenkundige Hennie Gosemeijer die afgelopen zomer op 75-jarige leeftijd overleed. Planeto´de (9490) Gosemeijer draait in ruim 5 jaar om de zon op een gemiddelde afstand van zo'n 440 miljoen kilometer. De diameter van (9490) Gosemeijer wordt geschat tussen de 8 en 15 km.

Het idee om een aanvraag in te dienen bij de Internationale Astronomische Unie (IAU) is afkomstig van sterrenwacht medewerkers Romke Schievink, Arnold Tukkers en Carl Johannink die al vanaf midden jaren zeventig met Henny Gosemeijer samenwerkten.

De aanvraag is ingediend bij de sterrenwacht in Leiden. Gisteren werd hier positief op gereageerd, en bevestigd dat de IAU de naam 'Gosemeijer' aan een object in het zonnestelsel had toebedeeld.

Met hulp van een grote telescoop is (9490) Gosemeijer op dit moment als een zwak object te vinden tussen de sterren van het sterrenbeeld Stier, net onder het Zevengesternte.


Terug naar ASTRONET's home page