Planeto´de voor Hella HaasseHella Haasse toont de oorkonde die zij ontving uit handen van IAU-secretaris dr. Karel van der Hucht en ontdekster
dr. Ingrid van Houten-Groeneveld.Astronet, 19 juli 2007

Hella Haasse officieel naamgeefster planeto´de 10250

De schrijfster Hella Haasse is vandaag officieel naamgeefster geworden van planeto´de 10250. Uit handen van de secretaris van de Internationale Astronomische Unie, dr. Karel A. van der Hucht, ontving zij de oorkonde.Dr. Karel van der Hucht hield voor de feestelijke uitreiking een colloquium over planeto´den.

Bij de plechtigheid op het sterrenkundig instituut 'Anton Pannekoek' (Universiteit van Amsterdam) was ook de ontdekster van planeto´de Hellahaasse, dr. Ingrid van Houten-Groeneveld (85).Hella Haasse naast dr. Ingrid van Houten-Groeneveld (rechts).

De Leidse sterrenkundige Van Houten ontdekte planeto´de Hellahaasse, die zich bevindt in de astero´degordel tussen Mars en Jupiter, op 25 maart 1971. Samen met haar echtgenoot, en vaak met Tom Gehrels, vond zij in de jaren ĺ50, ĺ60 en ĺ70 meer dan 5000 van dergelijke hemellichamen. Geen enkele andere astronoom heeft zoveel planeto´den met eigen ogen ontdekt. Tegenwoordig worden nieuwe planeto´den ontdekt met geautomatiseerde telescopen.Prof.dr. Tom Gehrels stuurde vanuit Arizona zijn gelukwens

In totaal zijn nu (bijgewerkt op 19 december 2007) 173.116 planeto´den genummerd. Slechts een klein deel (zoĺn 15.000) heeft een naam. Er zijn bijna 300 planeto´den die een naam hebben gekregen die op de een of andere manier verband houden met Nederland. Vele zijn vernoemd naar sterrenkundigen (en enkele van hun familieleden), maar ook andere wetenschappers, bekende musici, schrijvers en geografische namen komen aan bod.Een aantal Nederlanders naar wie een planeto´de vernoemd is. Zittend, van links naar rechts: schrijfster Hella Haasse (10250 Hellahaasse), IAU-secretaris dr. Karel van der Hucht (10966 van der Hucht), Nobelprijswinnaar prof.dr. Gerard 't Hooft (9491 Thooft), planeto´denontdekster dr. Ingrid van Houten-Groeneveld (1674 Groeneveld). Staand, van links naar rechts: directeur van Stichting 'De Koepel' Mat Drummen (9705 Drummen), voormalig Hoofd Public Relations van ESA Heidi Graf (10252 Heidigraf), meteorenwaarnemer Urijan Poerink (10982 Poerink), wetenschapsjournalist en hoofdredacteur van Kennislink Carl Koppeschaar (7973 Koppeschaar), sterrenkundige prof.dr. Ed van den Heuvel (3091 van den Heuvel), historische telescopen-specialist Peter Louwman (9697 Louwman).

De ontdekker van een planeto´de mag een persoon voordragen voor de naamgeving aan een commissie van de Internationale Astronomisch Unie, die vervolgens daarover een beslissing neemt.(7973) Koppeschaar heet (10250) Hellahaasse van harte welkom in de planeto´dengordel.


MEER INFORMATIE

Hella Haasse:
In de media:
Planeto´de Hellahaasse:
Algemeen over planeto´den:
Meer nieuws over naamgeving van planeto´den op Astronet:

Tekst en foto's: Carl Koppeschaar