PLANETOÏDE VERNOEMD NAAR BOUDEWIJN BÜCH



Boudewijn Büch (1948 - 2002).
Foto: Beeld en Geluid/VARA.


Astronet

Haarlem, 13 december 2009

"De dood dient te blijven zoals hij is en vooral ongelooflijk stil."

Nadat eerder deze maand Godfried Bomans de zeldzame eer ten deel viel, heeft ook Boudewijn Büch postuum een planetoïde naar zich vernoemd gekregen. Dat werd vandaag tijdens de 8e Internationale Boudewijn Büch Dag in Amsterdam bekendgemaakt.



De gegevens van planetoïde (23403) Boudewijnbuch werden tijdens de 8e Internationale Boudewijn Büch Dag in de Openbare Bibliotheek van Amsterdam overhandigd aan voorzitster Karin Piters van het Boudewijn Buch Gezelschap Büchmania. Foto: Loes Timmerman.

De vernoeming geschiedde door de Amerikaanse astronoom van Nederlandse afkomst Tom Gehrels, op voordracht van de Haarlemse wetenschapsjournalist Carl Koppeschaar. De vernoeming werd door de Internationale Astronomische Unie (IAU) bekrachtigd.



De baan van planetoïde (23403) Boudewijnbuch in ons zonnestelsel.

Planetoïde (23403 Boudewijnbuch beweegt zich op een afstand van 274 miljoen tot 446 miljoen kilometer van de zon in de ruimte tussen de planeten Mars en Jupiter. Een planetoïde bestaat meestal uit rotsachtig materiaal en kan verschillen in omvang van een kleine kei tot een heuse miniplaneet met een diameter van 1000 kilometer. De diameter van planetoïde Boudewijnbuch bedraagt naar schatting 4 kilometer. De naar de schrijver vernoemde ruimterots draait in 3,73 jaar om de zon.



De door de ruimte voortrazende planetoïde (23403) Boudewijnbuch (lichtgroen, uiterst links) verraadt zich hier door zijn verschuiving ten opzichte van de vaste sterren (rood). De twee opnamen van hetzelfde deel van de hemel werden op 31 augustus 2005 iets minder dan een kwartier na elkaar gemaakt. Foto's: NEAT.

Officiële beschrijving:

(23403) Boudewijnbuch = 1971 FB

Discovered 1971 Mar. 24 by T. Gehrels at Palomar.

Boudewijn Maria Ignatius Büch (1948-2002) was a Dutch writer, poet and television presenter. He is well known for his successful novel De kleine blonde dood ("Little blond death", 1985), on which a film was based in 1993. The name was suggested by C. E. Koppeschaar.

Biografie

Boudewijn Maria Ignatius Büch (Den Haag, 14 december 1948 - Amsterdam, 23 november 2002) was een veelzijdig man. Als schrijver en dichter had hij een aantal grote literaire successen op zijn naam staan. Daaronder zijn bekendste roman De kleine blonde dood uit 1985. Ook schreef hij columns voor VARA TV Magazine en Nieuwe Revu. Büch was een groot verzamelaar. Zijn verzamelwoede was vaak mateloos en liep uiteen van de dodo en pinguïns tot de Rolling Stones, en van bijzondere boeken tot alles wat maar enigszins met Johann Wolfgang von Goethe gelieerd kon worden.



Op 11 maart 1993 ging de verfilming van De Kleine Blonde Dood in première (regie: Jean van de Velde).

De grootste roem verwierf Büch met de programma’s die hij voor de VARA maakte. In De wereld van Boudewijn Büch nam hij de kijker mee naar de meest onverwachte uithoeken van de aarde. Wie nooit aandacht had besteed aan kleine onbekende eilanden of aan de reizen van Columbus of van James Cook, kon na zijn programma’s moeilijk anders dan concluderen dat dit gebrek aan belangstelling zeer onterecht was geweest.

Achter het tomeloze enthousiasme van Boudewijn Büch ging een moeizaam leven schuil. Pas na zijn dood bleek hoezeer hij zijn bestaan had gemystificeerd.


MEER INFORMATIE

Algemeen over planetoïden:
Eerder nieuws over naamgeving van planetoïden op Astronet:

Tekst: Carl Koppeschaar