PLANETO¤DE VOOR GODFRIED BOMANSGodfried Bomans (1913 - 1971).
Tekenaar onbekend.


Astronet

Haarlem, 3 december 2009

Had mijn vrouw maar ÚÚn zo'n been...

Na Hella Haasse en Harry Mulish heeft ook Godfried Bomans een planeto´de naar zich vernoemd gekregen. De vernoeming geschiedde door de Amerikaanse astronoom van Nederlandse afkomst Tom Gehrels, op voordracht van de Haarlemse boekenverzamelaarster Loes Timmerman. De vernoeming werd vandaag door de Internationale Astronomische Unie (IAU) bekrachtigd. Eerder droeg het tweetal meisjesboekenschrijfster Cissy van Marxveldt (pseudoniem van Setske de Haan) voor als planetoide (10667) van Marxveldt en verzetstrijdster Hannie Schaft als (85519) Hannieschaft.

Bomans was vele jaren de meestgelezen schrijver van Nederland. Hij heeft meer dan 60 boeken en vele andere geschriften op zijn naam staan. Hij heeft tijdens zijn leven weinig officiŰle erkenning gekregen, in ieder geval niet in de vorm van een literaire prijs. De literaire kritiek weet nog altijd niet goed wat ze met hem aan moet. Zijn werk is moeilijk onder ÚÚn noemer te brengen, maar hij was zeker een groot stilist. Het werk van Bomans wordt gekenmerkt door een groot gevoel voor humor en een onverslijtbare ironie. Bomans kon zowel zeer ernstig als zeer lichtvoetig schrijven.De baan van planeto´de (23404) Bomans in ons zonnestelsel.

Planeto´de (23404) Bomans beweegt zich op een afstand van 257 miljoen tot 426 miljoen kilometer van de zon in de ruimte tussen de planeten Mars en Jupiter. Een planeto´de bestaat meestal uit rotsachtig materiaal en kan verschillen in omvang van een kleine kei tot een heuse miniplaneet met een diameter van 1000 kilometer. De diameter van planeto´de Bomans bedraagt naar schatting 7 kilometer. De planeto´de draait in 3,45 jaar om de zon.

Citatie:

(23404) Bomans = 1972 RG

Discovered 1972 Sept. 15 by T. Gehrels at Palomar.

Godfried Jan Arnold Bomans (1913-1971) was a popular Dutch author known for his books of modern-day fairy tales and his short, humorous pieces full of parody and acerbic wit. His young-adult fantasy novel Eric in the Land of the Insects (1940) was turned into a film in 2004. The name was suggested by L. E. Timmerman.

Biografie

Godfried Jan Arnold Bomans (Den Haag, 2 maart 1913 - Bloemendaal, 22 december 1971) studeerde rechten aan de Universiteit van Amsterdam (1933-1938) en tot 1942 wijsbegeerte in Nijmegen. In 1943 gaf hij zijn studie op en verhuisde terug naar Haarlem.

Reeds als middelbare scholier had Bomans literaire belangstelling; zo was hij redacteur van schoolkranten en publiceerde hij korte verhalen, ook in literaire tijdschriften en studentenbladen. Op 17-jarige leeftijd schreef hij voor zijn klasgenoten van het Triniteitslyceum in Overveen het parodiedrama 'Bloed en Liefde', dat inmiddels reeds 700 opvoeringen beleefde. In december 1936 verscheen 'De memoires of gedenkschriften Mr. P(ieter) Bas', met tekeningen van zijn jeugdvriend Harry Prenen. Samen richtten de twee vrienden de 'Rijnlandsche Academie' op, een pseudogewichtig genootschap dat met succes de aangekondigde demping van de Haarlemse Bakenessergracht wist te voorkomen.In 1960 werden in Leiden (in de Breestraat nr. 37) en in 1964 in Gouda (op de Hoge Gouwe 21, afbeelding boven) gevelstenen onthuld ter herinnering aan het gedenkwaardige verblijf van Pieter Bas in die plaatsen. Beide werden onthuld door Bomans zelf, met passende toespraken. Foto: Gouwenaar.

In 1939 maakte Bomans veel opgang met zijn roman 'Erik of het Klein Insektenboek' (verfilmd in 2004). Na de oorlog maakte hij furore met zijn als strip in de Volkskrant verschenen en later in boekvorm gepubliceerde avonturen van Pa Pinkelman en Tante Pollewop. De strip werd in 1976 door de KRO voor televisie bewerkt, met Ton van Duinhoven als Pa Pinkelman en Maya Bouma als Tante Pollewop.De avonturen van Pa Pinkelman.

In 1950 riep Bomans de Haarlemmers op om lid te worden van de op te richten sociŰteit 'Teisterbant'. De sociŰteit heeft 23 jaar bestaan, kort na het overlijden van Bomans hield het op.

Landelijke bekendheid kreeg Bomans door optredens in radio- en televisieprogramma's. Hij werd een mediapersoonlijkheid, voor die tijd een nieuw fenomeen. Roemrucht in de televisiegeschiedenis is een live commentaar van Bomans. De schrijver werd in oktober 1963 benaderd voor de Edison-uitreiking van het Grand Gala du Disque. EÚn van de optredende artiesten was Marlene Dietrich. Bomans stond naast de diva die hij bewonderde en vertelde een anekdote die eindigde met het beroemd geworden citaat (van 'een heel oud mannetje' dat naast hem in de bioscoop zat): "Had mijn vrouw maar ÚÚn zo'n been".

Bomans stierf op 22 december 1971 op 58-jarige leeftijd aan een hartaanval en werd op kerstavond begraven op het Sint Adelbertskerkhof in Bloemendaal. In 1972 werd het Godfried Bomans Genootschap opgericht. Van 12 juni tot en met 5 september 2010 wordt de speciale tentoonstelling 'Weerzien met Bomans' georganiseerd in De Hallen van Haarlem.


MEER INFORMATIE

Algemeen over planeto´den:
Eerder nieuws over naamgeving van planeto´den op Astronet:

Tekst: Carl Koppeschaar / Wikipedia