PATHFINDER EN SOJOURNER OP MARS


KLIK HIER VOOR RECENT NIEUWS

ASTRONET was in het buitenland van 12 juli tot 28 juli. Het nieuws op deze pagina is dus slechts tot 12 juli bijgehouden.


Resultaten Marsonderzoek


Mars lijkt meer op de aarde dan op de maan

Tijdens de derde dag of 'sol' op Mars (6/7 juli) bezocht de mini-rover Sojourner een rotsblok, dat 'Barnacle Bill' als bijnaam kreeg. Het rotsblok werd besnuffeld door de APXS (Alpha Proton X-ray Spectrometer) die Sojourner met zich mee voert.

De chemische analyse van Barnacle Bill werd woensdagnacht 9 juli tijdens een persconferentie bekend gemaakt. De samenstelling van de rots vormde een 'volkomen verrassing' , aldus dr. Hap McSween, een van de geologen die verbonden is aan het Pathfinder team. Geologisch lijkt Mars veel meer op de aarde dan de maan. Barnacle Bill bestaat voor een derde deel uit kwarts. Op de maan komt geen kwarts voor. Daarnaast bevat het rotsblok veldspaat en orthopyroxeen, die eveneens veel in de aardkorst voorkomen. Al met al doet het denken denken aan andesiet, het op een na bekendste type lava op aarde. Dat betekent nog niet dat Barnacle Bill door vulkanische activiteit is ontstaan. Er zijn wel vulkanen op Mars. Maar het kwarts kan ook het gevolg zijn van gesmolten en weer gestolde rots dat vrijkwam na een meteorietinslag.

Leven op Mars

De chemische analyse van Barnacle Bill wijst ook uit dat deze rots wat samenstelling betreft nagenoeg identiek is met de meteorieten die op aarde werden gevonden en waarvan wordt verondersteld dat in een ver verleden van Mars afkwamen. In augustus vorig jaar werden in zo'n op de Zuidpool gevonden meteoriet mogelijke fossielen van vroegere levensvormen op Mars gevonden.

Water op Mars

Drie tot een miljard jaar geleden stroomde er nog water op Mars. Dat concludeert Michael Malin van het JPL aan de hand van foto's die door Pathfinder en Sojourner werden genomen.

Als landingsplaats voor Pathfinder was van tevoren al een gebied uitgezocht, waarvan men vermoedde dat het een stroombedding was. Dat lijkt nu bevestigt. Rotsblokken liggen tegen elkaar opgestapeld alsof ze door stromend water zijn verplaatst, en ze lijken een korst te hebben die op afzetting van zout lijkt, dat achterbleef in holtes op de rotsen toen het water zich terugtrok.

De hoeveelheid water die door het gebied stroomde zou duiden op een debiet van een miljoen kubieke meters per seconde: genoeg om op aarde een basin als dat van de Middellandse Zee te vullen.


Pathfinder landt op Mars


Landing op tijd

De landing van Pathfinder op Mars vond plaats op 4 juli om 19.08 u. Nederlandse tijd. Dat kon worden afgeleid uit het zwake radiosignaal dat het Jet Propulsion Laboratory in Pasadena ontving.

Om 20.36 u. Nederlandse tijd werd het signaal ontvangen dat de stuiterballonnen waren leeggelopen en teruggetrokken, en dat zijwanden van het landingsvaartuig waren opengeklapt. Naar later bleek, is het landingsvaartuig 16 maal gestuiterd alvorens op het Marsoppervlak tot stilstand te komen.

De radio van het landingsvaartuig werd uitgeschakeld om de batterijen te sparen. Om 4 juli 23.07 u. Nederlandse tijd stond de aarde hoog genoeg boven de Mars-horizon om de signalen van de lander te ontvangen. Om 23.20 u. kwam de stroom gegevens vanaf het Marsoppervlak op gang.

De eerste, grove zwart-wit beelden werden verzonden waaruit bleek dat de Pathfinder op zijn basis terecht is gekomen.

Kleurenfoto van Mars

Op 5 juli om 03.35 u. Nederlandse tijd werd deze kleurenopname van Pathfinder op zijn de landingsplaats in Ares Vallis ontvangen.

Interactief panorama

Pathfinder maakte een panorama-opname, die met behulp van VRML-techniek interactief kan worden gebruikt.


Sojourner rijdt rond op Mars!


Problemen

Met de mini-rover Sojourner waren er aanvankelijk problemen. Deze moest oorspronkelijk al op 5 juli om 06.00 u. Nederlandse tijd op Mars rondrijden. Niet volledig leeggelopen stuiterballen lagen echter in de weg. Het JPL ging proberen de betreffende zijwand eerst een stukje omhoog te halen en vervolgens de air bags eronder te trekken.

Een paar airbags werden inderdaad uit de weg geruimd. Maar de eerste Mars-dag of 'sol' was al voorbij, zodat het tot 23 u. Nederlandse tijd duurde voordat de aarde weer hoog genoeg boven de Mars-horizon stond voor communicatie.

Toen bleek er iets mis met de communicatie. Er konden slechts kleine pakketjes signalen worden uitgewisseld tussen Sojourner en Pathfinder, en dus ook met de aarde. De hele zaterdag zijn vluchtdeskundigen van het JPL in de weer geweest met het zoeken naar een oplossing.

That's one small ride for Sojourner, one giant roll for Roverkind!

Tijdens een persconferentie zondagochtend werd meegedeeld dat de communicatie weer op gang was gekomen. Om 07.38 u. Nederlandse tijd reed de Sojourner af van het Carl Sagan Memorial Station, zoals het landingsstel werd genoemd ter ere van de onlangs overleden astronoom dr. Carl Sagan. Sojourner reed een uur rond, voordat het tegen het vallen van de avond tot stilstand werd gezet.

Tijdens sol 3 (6/7 juli) ging Sojourner verder met zijn rit over Mars. De mini-rover kroop 36 centimeter, en ging op weg naar een rotsblok dat de bijnaam 'Barnacle Bill' kreeg. Daar snuffelde het aan met zijn APXS (Alpha Proton X-ray Spectrometer).

Tijdens sol 4 maakte Sojourner een hoge-resolutiefoto van een rotsblok in de buurt van Barnacle Bill, dat van het JPL-team de bijnaam Yogi kreeg. Het was de bedoeling om ook Yogi te besnuffelen met de APXS. Maar aan de voorzijde van het rotsblok bevindt zich een kuil waar Sojourner in had kunnen glijden. Om te voorkomen dat de mini-rover zou worden beschadigd, werd Sojourner tijdens sol 5 (8/9 juli) langszij gemanoeuvreerd, naar een punt waar de rots wel was te benaderen.

Tijdens sol 6 (9/10 juli) nam Sojourner foto's van Yogi en zijn omgeving. Helaas reed de mini-rover daarbij met zijn rechter voorwiel tegen de zijkant van de rots op. Gelukkig stopte Sojourner uit zichzelf zodat hij geen schade ondervond.

De volgende dag zou geprobeerd worden Sojourner achteruit te laten rijden. Toch bleef Sojourner bij Yogi steken omdat de communicatie tussen de aarde en de Pathfinder niet op gang kwam. Een commando om de ontvanger van de lander aan te zetten was 11 minuten te laat verzonden. De fout werd pas een paar uur later ontdekt. Toen werd besloten alle geplande activiteiten uit te stellen. "De zevende dag is ook op Mars een rustdag," grapte men maar bij het JPL.

Tijdens sol 8 (11/12 juli) werd geprobeerd de Sojourner achteruit te rijden. Dat lukte, maar kort daarna deed zich een computerfout voor waardoor de communicatie weer werd verbroken. Pas om 09.15 u. Nederlandse tijd kwam de communicatie weer op gang.

Tijdens sol 9 (12/13 juli) zond Pathfinder eenderde van een kleurenpanorama naar de aarde. Omdat de transmissie van de panorama-opname voorrang kreeg, werd Sojourner (weer) een dag aan zijn lot overgelaten.

De mini-rover was ontworpen om in ieder geval 7 dagen rond te rijden. Het ziet er echter naar uit dat zijn missie nog wel enkele weken zal worden verlengd. De missieduur van het landingsvaartuig zelf is in eerste instantie voorzien voor de duur van 30 dagen.


Opnamen en andere gegevens van Mars


Er zijn speciale Internet sites die alle activiteiten rond deze missie rechtstreeks bijhouden en ook de beelden vanaf het Marsoppervlak tonen.

Onderaan deze pagina bevinden zich nog andere nuttige links.


Mars Pathfinder mirror sites

Klik op de dichtstbijzijnde lokatie.

Location Map


Internationale Mirror Sites:

Location

Site Address

Load Capacity (Hits/Day)

ESO - GERMANY

http://mars.eso.org

3,000,000

NASDA - JAPAN

http://mars.tksc.nasda.go.jp/JPL

2,000,000

Web2Mil - URUGUAY

http://web2mil.intercanal.com/mars

2,000,000

Aalborg University - DENMARK

http://sunsite.auc.dk/mars

1,500,000

Visuanet - FRANCE

http://www.visuanet.com/jpl

1,500,000

CNES - FRANCE

http://www-mars.cnes.fr

1,000,000

CSIRO - AUSTRALIA

http://sparkli.tip.csiro.au/mars

1,000,000

CDSCC/JPL - AUSTRALIA

http://tid.cdscc.nasa.gov/mars

500,000

IKI - Moscow, RUSSIA

http://www.iki.rssi.ru/jplmirror/mars

250,000

Mirror Sites in de Verenigde Staten:

NASA en andere overheidsinstanties

Location

Site Address

Load Capacity (Hits/Day)

NASA, AMES - USA

http://mpfwww.arc.nasa.gov

5,000,000

NASA, JPL - USA

http://mpfwww.jpl.nasa.gov

5,000,000

NCSA - National Center for Supercomputer Applications - USA

http://www.ncsa.uiuc.edu/mars

4,000,000

Cornell Theory Center - USA

http://mars.tc.cornell.edu

4,000,000

National Center for Atmospheric Research #1 - USA

http://www.mars.ucar.edu

4,000,000

San Diego Supercomputer Center - USA

http://mars.sdsc.edu

4,000,000

NASA, KSC - USA

http://www.ksc.nasa.gov/mars

2,000,000

NASA, JPL - USA

http://www.jpl.nasa.gov/mpfmir

1,000,000

National Center for Atmospheric Research #2 - USA

http://mars.nlanr.net

1,000,000

Pittsburgh Supercomputing Center - USA

http://www.psc.edu/Mars

750,000

NASA, Lewis Research Center - USA

http://marsmirror.lerc.nasa.gov

500,000

Hawaii Institute for Geophysics and Planetology - USA

http://mars.pgd.hawaii.edu

500,000

The Catlin Gabel School - USA

http://mars.catlin.edu

500,000

Zakelijke Mirror Sites

Site

Site Address

Load Capacity (Hits/Day)
Silicon Graphics, Inc. - USA

http://mars.sgi.com

15,000,000
CompuServe - USA

http://mars.compuserve.com

10,000,000

SUN Microsystems, Inc. - USA

http://www.sun.com/mars

6,000,000


Andere nuttige links:

Imager for Mars Pathfinder (IMP) web site

National Space Society (NSS): Mars Madness


Terug naar ASTRONET's home page